{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smijenjeno šest ministara SDA u Vladi ZDK-a

F
4.6.2012. u 18:57
70
30
Smijenjeno šest ministara SDA u Vladi ZDK-a
70
Smijenjeno šest ministara SDA u Vladi ZDK-a
Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) kasno poslijepodne je sa 20 glasova "za"(SDP, SBBBiH, HDZBiH i NSRzB), pet suzdržanih (SBiH, BPS i nezavisni kandidat Zaim Imamović), te 10 glasova "protiv" usvojila odluku o smjeni šest ministara kantonalne Vlade iz reda SDA.
Kako su istakli Sretko Radišić, koji je u svojstvu predsjedavajućeg vodio sjednicu i Fikret Plevljak, premijer ZDK-a, odluka je realizovana u skladu sa uspostavljenom novom parlamentarnom većinom na nivou BiH.

Zastupnici SDA izrazili su nezadovljstvo načinom na koji je sazvana Skupštine, tvrdeći kako su prekršeni Poslovnik o radu Skupštine i Zakon o Vladi.

Smijenjeni su ministri za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Bernadeta Galijašević, finansija Amra Babić, privrede Jusuf Duraković, pravosuđa i uprave Miroslav Penko, za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Samir Selimović i za boračka pitanja Suad Omerašević.

"Najkasnije za deset dana bit će imenovana nova Vlada ZDK-a. U međuvremenu iskoristit ću svoje ovlasti i imenovati rukovodioce po resorima", izjavio je premijer Plevljak.

SDPBiH je u dosadašnjem sazivu Vlade imao ministre na čelu pet ministarstava, a sporazumom sa SBBBiH ova će stranke u novom sazivu dati i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.

SBBBiH će dobiti tri ministarstva: privrede, finansija i boračkih pitanja, dok će NS RzB dati ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

HDZBiH za koji Plevljak vjeruje da će takođe ući u Vladu, trebao bi dati ministra za pravosuđe i upravu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: