{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Smijenjeni ministri iz SDA i predsjednik Skupštine TK

4.6.2012. u 16:05
182
56
Smijenjeni ministri iz SDA i predsjednik Skupštine TK
182
Sa 20 glasova za, 10 protiv i pet suzdržanih poslanici Skupštine TK su se izjasnili o prijedlogu premijera Seada Čauševića, koji je u petak zatražio razrješenje dužnosti pet ministara iz SDA.
Na taj način je i zvanično raskinuta koalicija SDP-SDA u Tuzlanskom kantonu, a novu parlamentarnu većinu, uz SDP i NS Radom za boljitak, sačinjavat će i Savez za bolju budućnost.

Pored smjene ministara: Bege Gutića, Asima Aljića, Imšira Škahića, Senije Bubić i Mlađana Lazića, došlo je i do promjene u rukovodstvu Skupštine TK. Dosadašnjeg predsjednika Bajazita Jašarevića iz SDA je naslijedio Slađan Ilić iz SDP-a.

Premijer Sead Čaušević je u obrazloženju svoje odluke rekao kako je kod pet ministara iz SDA uočio slabosti u izvršenju odluka i provođenju reformskih procesa. No, za govornicom je Čaušević sam sebe demantovao, rekavši kako su ministri dobro radili, kako je Vlada TK imala jedinstvo pri donošenju odluka i da se on zbog toga danas ne osjeća prijatno.

"Shvatite ovu odluku kao posljedicu formiranja nove parlamentarne većine", rekao je premijer Čaušević u nekoliko navrata.

Ipak, poslanici SDA su u nekoliko navrata istakli kako inicijativa za smjenu ministara nije potekla iz SDP-a TK, već je riječ o naređenju Zlatka Lagumdžije.

Inače, vanredna sjednica je počela u 11 sati, a završena je u 15:30. Pet ministarskih mjesta, prema dogovoru novih koalicionih partnera, su raspodiljenjena na sljedeći način: SBB-u su pripala ministarstva unutrašnjih poslova, prostornog uređenja i boračkih pitanja, SDP-u finansija, a NS Radom za boljitak je pripalo Ministarstvo za poljoprivredu. Premijer Čaušević očekuje da će za desetak dana Vlada TK u novom sazivu održati sjednicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: