Predstavnički dom FBiH
39

SBB traži po 100.000 KM za odbojkaše i KS BiH, Lendo doživjela neprijatnosti

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počela je danas u Sarajevu brojnim prijedlozima za izmjenu najavljenog dnevnog reda.

Iz poslaničkog kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH zatraženo je da dodatna tačka bude odluka kojom će iz budžetskih rezervi biti odobreno po 100.000 KM reprezentaciji Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci i Košarkaškom savezu.

Cilj je unaprjeđenje materijalnih pretpostavki za funkcioniranje ovih dvaju izvanrednih sportskih saveza, obrazloženo je iz SBB-a.

Poslanički klub Socijaldemokratske partije (SDP) traži da Fatima Lendo, jedna od njegovih članica, upozna na današnjoj sjednici Parlament s neprijatnostima koje su joj se desile u zadnja 72 sata. Zasad nije obrazloženo o kakvim je neprijatnostima riječ.

Klub Stranke demokratske akcije (SDA) traži da iz najavljenog dnevnog reda bude povučena odluka o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje tri člana Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH.

Uz napomenu da je predložena odluka nezakonita i da je treba razmatrati kad bude usklađena s legislativom o RTV-u, SDA predlaže i da dnevni red bude dopunjen brojnim zakonima. Među njima su novi zakon o radu, izmjene postojeće legislative o plaćama i naknadama u organima vlasti, zakon o Koridoru 5-C i drugi akti.

Konačni dnevni red ove sjednice tek treba utvrditi.

Mmeđu tačkama najavljenog dnevnog reda su dopune Zakona o poljoprivredi, koje je kolegama poslanicima trebalo da obrazloži Jasminka Durić, članica A-SDA, ali ona odsustvuje pa će ta tačka najvjerovatnije biti odgođena.

Aida Čikić (Savez za bolju budućnost BiH), predložila je Nacrt zakona o zaštiti žiranata u Federaciji BiH.

U parlamentarnoj proceduri su također izvještaji o prošlogodišnjem radu više federalnih ustanova, kao i njihovi ovogodišnji radni planovi.