BiH
1

Danas vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

FENA
U predloženom dnevnom redu današnje vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, među ostalim tačkama, su i dopune Zakona o poljoprivredi, koje će kolegama poslanicima predložiti Jasminka Durić, članica A-SDA.

Druga poslanica, Aida Čikić (Savez za bolju budućnost BiH), predlaže zakon o zaštiti žiranata u Federaciji BiH. Nacrt tog akta također je u najavi dnevnog reda.

U parlamentarnoj proceduri su i prijedlog odluke o raspisivanju javnog oglasa za imenovanje tri člana Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH te izvještaji o prošlogodišnjem radu više federalnih ustanova, kao i njihovi ovogodišnji radni planovi.

Protekle sedmice je u Predstavničkom domu razriješen dio rukovodstva i imenovani su novi kadrovi.

Fehim Škaljić (Savez za bolju budućnost BiH) i Tomo Vidović (Socijaldemokratska partija BiH) novoimenovani su predsjedavajući i dopredsjedavajući nakon razrješenja dotadašnjeg predsjedavajućeg Denisa Zvizdića iz Stranke demokratske akcije i Stanka Primorca iz Hrvatske stranke prava.

Ova preimenovanja izvršila je nova parlamentarna većina.

Sa Socijaldemokratskom partijom, čiji je kadar sadašnji dopredsjedavajući Vidović, novu većinu čini i Savez za bolju budućnost, stranka iz koje je predsjedavajući Škaljić. U savezu s njima su i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.

Stranke iz kojih su Denis Zvizdić i Stanko Primorac (Stranka demokratske akcije i Hrvatska stranka prava) dio su starog koalicionog partnerstva sa socijaldemokratima, najuticajnijim i u novom partnerstvu.