Predstavnički dom Parlamenta FBiH
19

Škaljić i Vidović predsjedavajući i dopredsjedavajući

FENA
Fehim Škaljić
Fehim Škaljić
Fehim Škaljić i Tomo Vidović imenovani su za predsjedavajućeg odnosno dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici tog doma u Sarajevu.

Prethodno su dužnosti predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg razriješeni Denis Zvizdić i Stanko Primorac.

Njih dvojica su nakon smjene zahvalili kolegama u Parlamentu za dosadašnju saradnju, a novoimenovani Škaljić rekao da će nastaviti korisnu i dobru praksu u Parlamentu koju je gradio prethodnik Zvizdić.

Hafeza Sabljaković je uime poslaničkog kluba Hrvatska stranka prava-Demokratska narodna zajednica nazvala licemjernim čestitke kolega smijenjenim dužnosnicima, koje su im danas upućene nakon razrješenja a za njihov dosadašnji učinak u rukovodstvu Predstavničkog doma.

Razrješenje i novo imenovanje dijela rukovodstva isposlovala je nova parlamentarna većina s prethodnim obrazloženjem da Zvizdić i Primorac ne uživaju njeno povjerenje.

Nova većina još jednom je smjenjivala njih dvojicu te na njihova mjesta imenovala Škaljića i Vidovića, na sjednici Predstavničkog doma od 26. juna, ali je Ustavni sud FBiH 28. augusta osporio tu sjednicu ocijenivši da nije održana u skladu s Poslovnikom, čime je povrijeđen Ustav.

Sudski su poništene sve tadašnje odluke Predstavničkog doma, što znači i smjena odnosno novo imenovanje.

Škaljić je dan poslije izjavio na pres-konferenciji da ustupa kabinet, kao i Tomo Vidović, ali i najavio da će nova parlamentarna većina opet tražiti smjenu Zvizdića i Primorca, s tim što će to ovoga puta učiniti u skladu s Poslovnikom.

Poslanica Jasminka Durić iz A-SDA ustvrdila je za govornicom da je i današnja sjednica neregularna jer joj ne prisustvuje sekretar, odnosno vršilac dužnosti sekretara Predstavničkog doma.

Po razrješenju je istakla da Federacija ulazi u još dublju krizu te naročito naglasila ulogu Denisa Zvizdića u dosadašnjem radu Predstavničkog doma.

Nova parlamentarna većina u Federaciji nastala je nakon što je prije tri mjeseca Socijaldemokratska partija (SDP) raskinula koaliciju u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije (SDA).

U novom partnerstvu, najuticajnijim socijaldemokratima su se pridružili Savez za bolju budućnost, čiji je kadar novoimenovani predsjedavajući Škaljić, kao i Hrvatska demokratska zajednica BiH i Hrvatska demokratska zajednica 1990.

Smijenjeni Denis Zvizdić je kadar Stranke demokratske akcije, s kojom je koalicija raskinuta, a Stanko Primorac član Hrvatske stranke prava koja je također bila dio dotadašnjeg koalicionog partnerstva.

Vanaredna sjednica je završena, a za danas najavljena još jedna na kojoj će se Predstavnički dom izjasniti o rebalansu ovogodišnjeg federalnog budžeta.