{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rebalans budžeta na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBiH

F
4.9.2012. u 07:55
0
6
Rebalans budžeta na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBiH
0
Rebalans budžeta na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBiH
Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu radi razmatranja rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta.
Budžetski rebalans bio je u najavljenom dnevnom redu i sjednice Predstavničkog doma, koja je bila sazvana za 29. august, ali je otkazana nakon očitovanja Ustavnog suda FBiH.

Taj sud je, naime, objavio odluku iz koje proizilazi da je imenovanje Fehima Škaljića i Tome Vidovića na funkcije predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg tog parlamentarnog nivoa izvršeno protivno Poslovniku 26. juna ove godine.

Sud je zapravo osporio samu sjednicu Predstavničkog doma od tog datuma, objavivši da je održana suprotno Poslovniku, čime je povrijeđen Ustav FBiH.

Proglasio je ništavnim i sve njene odluke, a jedna od njih je bila smjena dotadašnjeg i imenovanje novog rukovodstva Predstavničkog doma.

Fehim Škaljić (Savez za bolju budućnost BiH) i Tomo Vidović (Socijaldemokratska partija BiH) imenovani su tada na dužnosti predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg a smijenjeni su dotadašnji funkcioneri - predsjedavajući Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije), kao i dopredsjedavajući Stanko Primorac (Hrvatska stranka prava).

To se desilo po objavljivanju nove parlamentarne većine u Federaciji, a nakon što je najuticajnija Socijaldemokratska partija BiH raskinula koaliciju sa Strankom demokratske akcije.

Zvizdić i Primorac potom su se obratili Ustavnom sudu FBiH, a ta sudska instanca objavila prije nekoliko dana odluku koja potvrđuje njihov stav da su Škaljić i Vidović imenovani suprotno Poslovniku.

Škaljić je istog dana otkazao sjednicu Predstavničkog doma, koju je bio najavio za 29. august.

U skladu s objavom nove parlamentarne većine, ubrzo po novim imenovanjima u Predstavničkom domu 26. juna, preimenovanje rukovodstva je izvršeno i u Domu naroda, koji, prema najavi, zasjeda danas i treba da se očituje o predloženom budžetskom rebalansu Federacije.

Domom naroda je do proglašenja nove većine predsjedavala Karolina Pavlović, inače članica Narodne stranke "Radom za boljitak".

Umjesto nje je početkom jula imenovan Radoje Vidović, kadar Hrvatske demokratske zajednice BiH, pridružene članice novoj većini. Današnja sjednica sazvana je s njegovim potpisom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: