{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDP traži ostavke ministara iz SDA u Vladi FBiH

F
11.9.2012. u 13:38
2
49
SDP traži ostavke ministara iz SDA u Vladi FBiH
2
SDP traži ostavke ministara iz SDA u Vladi FBiH
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Nacrt zakona o zaštiti jemaca u Federaciji Bosne i Hercegovine te odluka o raspisivanju konkursa za imenovanje tri člana Upravnog odbora Radio-televizije FBiH, pitanja su koja će među brojnim drugim tačkama dnevnog reda razmotrati Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj vanrednoj sjednici koja je u toku u Sarajevu.
Razmotrit će između ostalog i prijedlog odluke za izdvajanje po 100.000 KM iz budžetskih rezervi reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci i Košarkaškom savezu.

Konačni dnevni red ove sjednice utvrđen je nakon dvoiposatne rasprave.

Za razliku od navedenih i drugih dogovorenih tačaka, odbačen je prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) da poslanici razmotre mnoštvo novih zakona, utvrđenih u Federalnoj vladi.

Među njima su zakoni ili izmjene legislative o krivičnom postupku, o sudovima, o zaštiti od nasilja u porodici, zatim o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima, kao i zakoni o stočarstvu i električnoj energiji.

SDA se pozivala na hitnost i značaj tih akata te prigovarala novoj parlamentarnoj većini da joj je suštinski razlog za sazivanje ove vanredne sjednice zapravo tačka o imenovanju članova Upravnog odbora RTV-a FBiH, a ne drugi najavljeni akti, među kojima su i odluke o prihvatanju zaduženja po sporazumima s inostranim partnerima vezanim za projekte navodnjavanja ili izgradnju saobraćajnica.

SDA inače smatra da je predložena odluka o imenovanju članova Upravnog odbora nezakonita i da je treba razmatrati kad bude usklađena s legislativom o RTV-u, kako je uime poslaničkog kluba te stranke izjavio Ismet Osmanović.

Prigovorio je da su akti koje je tražila SDA, iako ih je utvrdila legalna i aktuelna vlada, ostali po strani.

Jasenko Selimović, uime poslaničkog kluba SDP-a je izjavio da podržava Vladu FBiH, ali i da u njoj sjede ministri iz Stranke demokratske akcije, koji nemaju više podršku u Parlamentu.

Oni bi trebalo da podnesu ostavke, kazao je Selimović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: