{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SBB predstavio imena i biografije kandidata za ministarske pozicije u Vladi FBiH

27.10.2015. u 15:21
0
29
SBB predstavio imena i biografije kandidata za ministarske pozicije u Vladi FBiH
0
SBB predstavio imena i biografije kandidata za ministarske pozicije u Vladi FBiH
Foto: Arhiv
Predsjednik SBB BiH Fahrudin Radončić dostavio je danas predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH prijedloge SBB BiH za ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.
Vesko Drljača, predložen je za zamjenika premijera i ministra rada i socijalne politike, dr. Edita Đapo, za ministricu okoliša i turizma, Nermin Džindić, za ministra energije, rudarstva i industrije i Zlatan Vujanović, za ministra trgovine .

"Drljača i Vujanović su pripadnici srpskog naroda, dok su dr. Đapo i Džindić pripadnici bošnjačkog naroda, čime su ispoštovane odredbe Ustava Federacije BiH koje se odnose na nacionalnu zastupljenost", kaže se u saopćenju SBB-a.

Vesko Drljača je diplomirani pravnik, a trenutno obnaša dužnost sekretara Agencije za unaprijeđenje stranih investicija – FIPA. Od 1986. godine do završetka rata bio je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova SR BiH i RBiH, a nakon toga je obnašao razne odgovorne dužnosti u Ministarstvu pravde, Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Edita Đapo je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirala je ekonomiju na prestižnom univerzitetu Tohoku u Japanu. Njena bogata karijera uključuje angažmane u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i docenta na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu. Potpredsjednica je SBB BiH, a obavljala je dužnost zamjenice ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH. Dr. Đapo aktivno govori engleski i japanski jezik.

Nermin Džindić završio je Mašinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli 2003. godine i stekao zvanje diplomiranog inžinjera mašinstva – proizvodnog smjera. Magistrirao je 2006. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Govori engleski jezik i ima bogato radno iskustvo u privredi i uspješnim domaćim inozemnim kompanijama.

Zlatan Vujanović je diplomirao elektroniku na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu 1989. godine – smjer telekomunikacije i stekao zvanje diplomiranog inžinjera elektronike. Nakon studija, 1989.-1994. radio kao glavni metrolog za elektronske instrumente u Mjernom laboratoriju Tehničko-remontnog zavoda u Travniku. U periodu 1994.-2013. radio je u vodećim međunarodnim institucijama u BiH na menadžerskim poslovima, na kojim je između ostalog uspješno vodio višemilionske humanitarne projekte. Aktivno govori engleski jezik. Na Općim izborima 2014. godine bio je kandidat SBB BiH za Skupštinu Srednjebosanskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: