BiH
7

Čavara predstavio kandidate SBB-a za ministre u Vladi FBiH

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara predstavio je kandidate za ministre u Vladi Federacije BiH iz reda Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara izrazio je zadovoljstvo zbog spremnosti ministara za suradnju i rad na poboljšanju općeg stanja u Federaciji, u interesu svih naroda i građana u FBiH.

Odluka o izmjeni Odluke o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi FBiH upućena je u Zastupnički dom Parlamenta FBiH na potvrđivanje na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zakazanoj za danas u 16 sati.

SBB BiH je za ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine kandidovao Veska Drljaču (za zamjenika premijera i ministra rada i socijalne politike), Edita Đapo (za ministricu okoliša i turizma), Nermina Džindića (za ministra energije, rudarstva i industrije), te Zlatana Vujanovića (za ministra trgovine).

Drljača i Vujanović su pripadnici srpskog naroda, dok su Đapo i Džindić pripadnici bošnjačkog naroda, čime su ispoštovane odredbe Ustava Federacije BiH koje se odnose na nacionalnu zastupljenost.

U 16 sati zakazana je vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj bi bi trebala biti potvrđena odluka o imenovanju novih ministara u Vladu FBiH.

Drljača je diplomirani pravnik, a trenutno obnaša dužnost sekretara Agencije za unaprijeđenje stranih investicija-FIPA. Od 1986. godine do završetka rata bio je pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova SR BiH i RBiH, a nakon toga je obnašao razne odgovorne dužnosti u Ministarstvu pravde, Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Đapo je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirala je ekonomiju na prestižnom univerzitetu Tohoku u Japanu. Njena bogata karijera uključuje angažmane u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i docenta na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu. Potpredsjednica je SBB BiH, a obavljala je dužnost zamjenice ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH. Đapo aktivno govori engleski i japanski jezik.

Džindić je završio Mašinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli 2003. godine i stekao zvanje diplomiranog inžinjera mašinstva-proizvodnog smjera. Magistrirao je 2006. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Govori engleski jezik i ima bogato radno iskustvo u privredi i uspješnim domaćim inozemnim kompanijama, uključujući kao direktor Pretisa, te, između ostalih, u CIMOS-Kopar, Honeywall-Les Vosges, BWTS Kircheimbolanden-Njemačka.

Vujanović je diplomirao elektroniku na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu 1989. godine, smjer telekomunikacije i stekao zvanje diplomiranog inžinjera elektronike. Nakon studija, 1989.-1994. radio je kao glavni metrolog za elektronske instrumente u Mjernom laboratoriju Tehničko-remontnog zavoda u Travniku. U periodu 1994.-2013. radio je u vodećim međunarodnim institucijama u BiH na menadžerskim poslovima, na kojim je između ostalog uspješno vodio višemilionske humanitarne projekte. Aktivno govori engleski jezik. Na Općim izborima 2014. godine bio je kandidat SBB BiH za Skupštinu Srednjebosanskog kantona.