BiH
7

Ministri u Vladi FBiH iz SBB-a već prisutni u ministarstvima

Piše: Er. M.
Đapo, Vujanović, Drljača, Džindić
Đapo, Vujanović, Drljača, Džindić
Troje ministara u Vladi Federacije BiH iz Saveza za bolju budućnost (SBB) već se nalazi na radnim mjestima u resornim ministarstvima, dok federalni ministar trgovine počinje raditi u ponedjeljak.

Iz resornih ministarstava u Vladi Federacije BiH potvrđeno nam je da je većina ministara prisutna u ministarstvima.

U Federalnom ministarstvu energije, industrije i rudarstva potvrđeno nam je da je ministar Nermin Džindić već jučer stigao u Ministarstvo.

Na radnom mjestu je i Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne skrbi koji bi danas trebao od bivšeg ministra Milana Mandilovića preuzeti dužnost, a raditi je počela i ministrica turizma i okoliša Edita Đapo.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović i dosadašnji ministar Aleksandar Remetić susrest će se u ponedjeljak u 10 sati u kabinetu u Mostaru kako bi izvršili primopredaju dužnosti.

Džindić i Đapo zamijenili su nekadašnje ministre iz Demokratske fronte i to Reufa Bajrovića, koji je obnašao dužnost ministra energije, industrije i rudarstva i Snježane Soldat, koja se nalazila na funkciji ministrice turizma i okoliša.

Svi ministri iz Demokratske fronte podnijeli su ostavke nakon što je Vlada FBiH glasovima SDA i HDZ-a BiH usvojila Uredbu o načinu imenovanja u javnim preduzećima u FBiH kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prihvatio je ostavke Bajrovića i Soldat za koje je kazao kako u svom radu nisu poštovali Ustav i zakone FBiH.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio se Remetiću i Mandiloviću što su do razrješenja radili svoj posao.