BiH
21

Razriješeni ministri i savjetnici iz Demokratske fronte u Vladi FBiH

Piše: Er. M.
Remetić i Mandilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Remetić i Mandilović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dosadašnji ministri iz Demokratske fronte u Vladi Federacije BiH Aleksandar Remetić i Milan Mandilović razriješeni su dužnosti.

Remetić je u izvršnoj vlasti u Federaciji BiH obnašao dužnost federalnog ministra trgovine i zamjenika premijera Fadila Novalića, dok je Mandilović bio na poziciji federalnog ministra rada i socijalne skrbi.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić zahvalio se nakon jučerašnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Remetiću i Mandiloviću što su do razrješenja radili svoj posao.

Kako nam je saopćeno iz Vlade FBiH, Remetiću i Mandiloviću prestao je radni odnos po prijemu razrješenja. Uz ministre automatski su razriješeni i savjetnici bivših ministara.

Podsjećamo, nakon skoro pola godine krnje vlasti, Parlament Federacije BiH izglasao je u srijedu imenovanje ministara u FBiH, čime je konačno kompletirana vlada Fadila Novalića.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH sa 62 glasa za, 13 suzdržanih i 12 protiv imenovao je nove ministre u Vladi FBiH iz reda SBB-a.

Edita Đapo je na sjednici imenovana za ministricu turizma i okoliša, Zlatan Vujanović za ministra trgovine, a Nermin Džindić za ministra energetike, industrije i rudarstva.

Vesko Drljača imenovan je za ministra rada i socijalne skrbi i ujedno će vršiti dužnost zamjenika premijera Federacije.

Politički gledano, vlast trenutno u Federaciji BiH zajednički obnaša koalicija u sastavu SDA, HDZ BiH, SBB, ali i DF s obzirom na to da ova politička stranka još uvijek participira u izvršnoj vlasti kroz funkciju potpredsjednika FBiH.