BiH
17

Konačno kompletirana Vlada FBiH: Kako je tekla politička kriza u Federaciji BiH

Piše: E. Mušinović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon skoro pola godina krnje vlasti, Parlament Federacije BiH izglasao je imenovanje ministara u FBiH, čime je konačno kompletirana vlada Fadila Novalića.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH sa 62 glasa "za", 13 suzdržanih i 12 protiv imenovao je danas nove ministre u Vladi FBiH iz reda SBB-a.

Edita Đapo je na sjednici potvrđena za ministricu turizma i okoliša, Zlatan Vujanović za ministra trgovine, a Nermin Džindić za ministra energetike, industrije i rudarstva.

Vesko Drljača imenovan je za ministra rada i socijalne skrbi i ujedno će vršiti dužnost zamjenika premijera Federacije.

U povodu formiranja vlasti u bh. entitetu analizirali smo tok političke krize od koje su najveću štetu imali građani Federacije BiH.

Vlada Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem imenovana je 31. marta 2015. godine i to u sastavu ministara iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Demokratske fronte (DF).

Lideri političkih stranaka prethodno su izvršili imenovanje čelnika izvršne vlasti u Federaciji BiH, a mjesto predsjednika FBiH pripalo je Marinku Čavari (HDZ BiH), mjesto potpredsjednice Meliki Mahmutbegović (SDA), a mjesto drugog potpredsjednika Milanu Dunoviću (DF).

Na samom početku formiranja izvršne vlasti postojale se nesuglasice na relaciji pozicione Demokratske fronte i opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Naime, Demokratska fronta je prvobitno za potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda kandidovala Slobodana Šoju kojeg SDP-ovi delegati u Domu naroda Federacije BiH, koji imaju većinu u Klubu Srba, nisu podržali.

Mediji su dugo spekulisali kako je Šoja čovjek blizak Miloradu Dodiku. Zbog ovog prijedloga, nakon raspada koalicije SDA-HDZ BiH-DF, mnoge su iznenadile tvrdnje DF-a kako se oni zapravo bore protiv ulaska Milorada Dodika u izvršnu vlast u FBiH.

Nakon što je SDP BiH odbio dati podršku Šoji, DF je donio odluku da će predložiti Milana Dunovića za potpredsjednika FBiH, što su delegati SDP-a BiH u Klubu Srba i podržali.

Problem etničke pripadnosti ministara u Vladi FBiH

Tu se nisu završili svi problemi formiranja vlasti s obzirom na to da je već sredinom marta dovedena u pitanje etnička struktura Vlade Federacije BiH.

Naime, mediji su utvrdili da se tadašnji ministarski kandidat DF-a Milan Mandilović na proteklim parlamentarnim izborima nacionalno izjasnio kao Ostali, a ne kao Srbin, kako se predstavljao, te da u novom sazivu Vlade Federacije BiH može ostati samo pod uvjetom da se identično izjasni i kod izbora za funkciju federalnog ministra.

Mandilović je nakon skoro sedam dana nagađanja potvrdio medijima da se izjašnjava kao pripadnik Ostalih, a ne kao pripadnik konstitutivnih naroda u BiH.

Problem etničke pripadnosti nastao je i nakon što je Demokratska fronta shvatila da je tadašnja kandidatkinja za federalnu ministricu sporta Zora Dujmović zapravo Srpkinja.

DF je optužio HDZ BiH za nepoštivanje dogovora s obzirom na to da je vlast u FBiH dogovorena po principu da SDA kandiduje šest bošnjačkih ministara, plus premijera iz reda Bošnjaka, da DF kandiduje tri srpska i jednog bošnjačkog ministra, dok je HDZ BiH trebao kandidovati pet hrvatskih ministara i jednog iz reda Ostalih.

Neodgovornost i neozbiljan pristup političara i političkih stranaka procesu formiranja vlasti rezultirao je potpisivanjem Odluke o imenovanju Vlade Federacije BiH. Odluku su potpisali predsjednik FBiH Marinko Čavara i potpredsjednici Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, nakon čega je sazvana vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Nakon saznanja da se Dujmović izjasnila kao pripadnica srpskog naroda, potpredsjednik Dunović na kraju je poništio saglasnost o imenovanju Federalne vlade zbog navodnog kršenja ustavnih odredbi.

Na kraju se ispostavilo da ni HDZ BiH, a ni DF nisu ispoštovali dogovor s obzirom na to da se DF-ov ministar Milan Mandilović koji je trebao biti iz reda srpskog naroda izjasnio kao Ostali, dok se HDZ-ova ministrica Zora Dujmović koja je trebala biti iz reda Ostalih izjasnila kao pripadnica srpskog naroda.

Još je šokantnija činjenica da su podaci o etničkoj pripadnosti Zore Dujmović bili dostupni online. Naime, da su zaposlenici kabineta predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH provjerili imena kandidata za federalne ministre u Google pretraživaču ili na zvaničnim web stranicama institucija u FBiH izbjegli bi politički spektakl.

Dujmović je obavljala funkciju delegatkinje iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u periodu 2010.-2014. Osnovni podaci o Zori Dujmović i danas su dostupni na web stranici Federalnog parlamenta gdje između ostalog stoji da se i tada nacionalno izjašnjavala kao Srpkinja.

Čavara na predstavljanju kandidata za ministre u Vladi FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Čavara na predstavljanju kandidata za ministre u Vladi FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Ubrzo nakon rješavanja problema etničke pripadnosti krajem marta, sa 57 glasova "za", 22 "protiv" i pet "suzdržanih" imenovana je Vlada Federacije BiH na čelu sa Fadilom Novalićem.

Vlada FBiH funkcionisala je u sastavu:

HDZ BiH: ministrica finansija Jelka Miličević, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, ministar saobraćaja i komunikacija Denis Lasić, ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, ministar prostornog uređenja Josip Martić i ministar pravde Mato Jozić.

SDA: ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, ministar unutarnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, ministar izbjeglica i raseljenih osoba Edin Ramić i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

DF: ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat, ministar trgovine Aleksandar Remetić i ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

Demokratska fronta je od dana ulaska u Vladu FBiH nekoliko puta najavljivala izlazak iz Vlade, ali se svaki put vraćala nakon pregovora s koalicionim partnerima.

Djelimični izlazak Demokratske fronte iz vlasti

Ipak, početkom juna Vlada FBiH usvojila je Uredbu o načinu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima.

Ključ ove Uredbe je da upravljačke strukture u državnim preduzećima imenuje Vlada Federacije BiH, a ne resorni ministri. Za Uredbu su glasali ministri iz SDA i HDZ-a BiH čime su preglasali DF-ove ministre koji su bili protiv.

Ubrzo nakon toga četiri ministra iz reda DF-a podnijeli su ostavke, a predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara prihvatio je samo ostavku Reufa Bajrovića.

"Ovu odluku sam donio jer je Bajrović do sada pokazao u svom radu da kao ministar ne poštuje odluke Vlade FBiH, institucije i Ustav FBIH", kazao je Čavara.

Konferencija DF-a u povodu podnošenja ostavki ministara u Vladi FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Konferencija DF-a u povodu podnošenja ostavki ministara u Vladi FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)

U septembru je Čavara prihvatio i ostavku federalne ministrice okoliša i turizma Snježane Soldat za koju je također kazao kako nije poštovala Ustav i zakone u FBiH.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uputio je 9. juna Ustavnom sudu FBiH zahtjev za utvrđivanje ustavnosti uredbe kojom se pravo imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama prebacuje s federalnih ministarstava na Vladu FBiH.

Ustavni sud Federacije BiH će u utorak, 3. novembra, održati javnu raspravu u ovom predmetu.

Naime, Demokratska fronta tvrdila je kako Vlada FBiH ne može viši pravni akt, odnosno zakon, usklađivati s nižim pravim aktom, što je u ovom slučaju uredba, ocjenjujući da se takvim postupanjem pokazuje nepoštivanje pravnog sistema u FBiH.

S druge strane, ministri iz SDA i HDZ-a BiH u Vladi FBiH tvrdili su kako je sporna uredba u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH.

Ipak, 23. oktobra se pred zastupnicima Parlamenta Federacije BiH na vanrednoj sjednici po hitnom postupku našao Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Sekretar Ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipe Buljan u obraćanju zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH kazao je da se zakon ovim izmjenama usklađuje sa Zakonom o prekršajima.

Istakao je da je kapital preduzeća iz elektroenergetskog sektora već upisan na Vladu Federacije BiH, a postoji i Uredba o vršenju ovlasti organa Federacije BiH u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala te su ove izmjene na neki način usklađivanje s tim aktima.

Iz DF-a su konstatovali da je ovim Vlada priznala da je donijela nezakonitu uredbu kada su u pitanju ovlasti i imenovanja u dvjema elektroprivredama u Federaciji.

Približavanje SDA i Saveza za bolju budućnosti (SBB)

SDA je nakon izlaska Demokratske fronte iz Vlade FBiH počela pregovore o okupljanju nove parlamentarne većine u FBiH.

Ubrzo su intenzivirani sastanci čelnika SDA, SBiH i A-SDA, a nakon toga pregovori su prošireni uvođenjem i Saveza za bolju budućnost (SBB).

U oktobru je saopćeno kako će SBiH i A-SDA ostati bez ranije obećanih ministarskih pozicija u Vladi Federacije nakon što je SBB počeo pregovore o ulasku u vlast sa SDA i HDZ-om BiH.

Raspodjela po principu da će SBB dobiti sva četiri ministarstva koja su pripadala DF-u obrazložena je činjenicom da SBB ima veći koalicioni kapacitet od SBiH i A-SDA zajedno. Ipak, Predsjedništvo Stranke za BiH odlučilo je da ova stranka ostaje dio vlasti na nivou FBiH.

Približavanje SDA i SBB-a očito je utjecalo i na političke procese u entitetu Republika Srpska pa je predsjednik RS-a Milorad Dodik pozvao sve parlamentarne stranke iz tog entiteta da sjednu za sto.

Radončić i Izetbegović: Potpisivanje sporazuma (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Radončić i Izetbegović: Potpisivanje sporazuma (Foto: Arhiv/Klix.ba)
"U Federaciji BiH koaliciju prave dvojica ljudi koji su vodili medijski rat međusobno se optužujući za najgore što postoji, počevši od ubistava, kriminala i pljačke. Sve su to javno izrekli jedan o drugom. Mi smo kao čitaoci ili gledaoci bili svjedoci svega toga. Ako je tačno sve što su oni jedan o drugom pričali kako je moguće da će nas ti ljudi voditi u nešto bolje. Ako i obrnemo stvari, odnosno ako nije tačno ništa što su jedan o drugom rekli i to javno, onda mi imamo posla s ljudima koji su nas lagali. To postavlja pitanje kako vjerovati njihovim obećanjima i namjerama. S druge strane, tu je Dodik koji je sve ljude iz Saveza za promjene javno optuživao da su izdajnici i neprijatelji, a sada traži od njih da sjedne s njima i da se dogovara. Dogovarati se s izdajnicima očito nije izdaja", rekao je u nedavnom razgovoru za Klix.ba ugledni profesor i politički analitičar Esad Bajtal.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik SDA Bakir Izetbegović potpisali su 19. oktobra u Sarajevu koalicioni sporazum o zajedničkom djelovanju na svim nivoima vlasti u BiH.

Prema ranije postignutom dogovoru stranke su se obavezale da će raditi na stabilizaciji vlasti na svim nivoima, ponajviše u Federaciji BiH. Dvije stranke su se obavezale da će zajednički raditi na ekonomskim i drugim reformama, kao i NATO i evropskim integracijama.

Kako je ranije saopćeno iz Demokratske fronte, Milan Dunović neće podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednika Federacije BiH. Istakli su da će on dati saglasnost na imenovanja novih ministara u Vladi FBiH, te da će zastupnici i delegati DF-a podržati reformske zakone koji budu dolazili iz Federalne vlade.

Tako je i bilo. Predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić dostavio je jučer predsjedniku i potpredsjednicima Federacije BiH prijedloge SBB-a BiH za ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Već danas Čavara, Mahmutbegović i Dunović dali su saglasnost na imenovanje novih ministara u Vladi Federacije BiH.

Vesko Drljača imenovan je na funkciju zamjenika premijera i ministra rada i socijalne politike, Edita Đapo za ministricu okoliša i turizma, Nermin Džindić za ministra energije, rudarstva i industrije i Zlatan Vujanović za ministra trgovine.

Politički gledano, vlast trenutno u Federaciji BiH zajednički obnaša koalicija u sastavu SDA, HDZ BiH, SBB, ali i DF s obzirom na to da ova politička stranka još uvijek participira u izvršnoj vlasti kroz funkciju potpredsjednika FBiH.