Iznijeli vlastite prioritete
49

Saznajte kako bi Kljuić i Kamočaji vodili Grad Sarajevo

Klix.ba
Stjepan Kljuić i Igor Kamočaji
Stjepan Kljuić i Igor Kamočaji
Kandidati za gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji i Stjepan Kljuić prezentovali su danas prioritete na kojima će raditi ukoliko im vijećnici Gradskog vijeća Sarajeva daju podršku. Podsjetimo, današnja sjednica je prekinuta nakon što u prvom krugu glasanja ni jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu.

Kamočaji je tokom prezentacije svojih prioriteta napomenuo je da je prije svega potrebno osnažiti nadležnosti Sarajeva, insistirati na donošenju zakona o glavnom gradu te raditi na vraćanju zakonom utvrđenih nadležnosti glavnom gradu čime bi se stvorili izvori dodatnih prihoda.

"Također, treba insistirati na implementaciji Strategije razvoja Sarajeva koju je Gradsko vijeće u prošlom mandatu usvojilo", kazao je Kamočaji, dodajući kako bi Grad trebao biti partner poslovnoj zajednici. Istaknuo je važnost razvoja turizma te promoviranja grada kao kulturnog centra, a govorio je i o osnaživanju povezanosti s institucijama kulture, jer "Sarajevo mora pronaći adekvatne načine za sistemsku podršku kulturnim institucijama".

Prezentirao je i nekoliko planova za unapređenje života jer, kako je rekao, Sarajevo posjeduje odgovarajuće mogućnosti za poboljšanje života. Smatra da je važno mobilizirati podršku građana za važne razvojne projekte, kao i političke aktere za provođenje tih projekata u djelo, a među njima je i zaštita okoline.

Stjepan Kljuić je gradskim vijećnicima kazao kako smatra da Sarajevo očekuje u narednom periodu renesansa jer posjeduje sve ono o čemu Evropa već dugo sanja kao što su multilateralnost, tolerancija i život. "Mi smo grad heroj i u dva rata Sarajevo je bilo žarište antifašiztma što se mora njegovati kao najveća vrijednost, a u posljednjem se ratu samo odbranilo od neprijatelja", naglasio je Kljuić.

Napomenuo je da je važno raditi na rješenju pitanja pasa lutalica, unapređenju razvoja Zoološkog vrta kao i da treba raditi na otvaranju kapitalnih institucija kulture u Sarajevu. Kazao je i da treba raditi na unapređenju sportskih potencijala kao što su olimpijske planine, izgradnja sportskih terena itd.

"Sarajevo je imalo prvi tramvaj u Evropi, idealno je za izgradnju metroa, a potrebno je raditi i na izgradnji podzemnih prolaza što ne košta mnogo", kazao je Kljuić, zaključivši na kraju da Sarajevo nije, a trebalo je, iskoristiti svoj međunarodni ugled i simpatije koje u svijetu ima za unapređenja saradnje.