BiH
0

Kamočaji: Trebevićka žičara trebala bi koštati oko 6,7 miliona eura

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kandidatura za gradonačelnika Sarajeva predstavljala veliku čast i izuzetnu privilegiju da u okviru svojih kapaciteta pokušam unaprijediti cjelokupan život Sarajeva, kazao je danas u intervjuu za Agenciju FENA kandidat za novog gradonačelnika Sarajeva iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koji je do sada obavljao dužnost dogradonačelnika, Igor Kamočaji.

"Posao dogradonačelnika predstavlja dobar temelj na kojem ću izgraditi programska i projektna opredjeljenja koja planiram provesti u djelo s pozicije gradonačelnika. SDP je izašao s jasnim programom razvoja Grada Sarajeva na prethodnim lokalnim izborima i prezentirala ga građanima, dok se s druge strane to ne može reći za moga suparnika", istaknuo je Kamočaji, kojem je protukandidat za gradonačelnika Stjepan Kljuić iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH.

Govoreći o projektima koji su u toku u Sarajevu, a naročito o projektu rekonstrukcije Vijećnice, Kamočaji kaže da se ovaj projekt, kao simbol Sarajeva, uspješno se privodi kraju, dodajući da bi u junu trebali bi završeni unutarnji radovi Vijećnice, a otvaranje je planirano za maj 2014. godine što je propisano Ugovorom koji su potpisali izvođači radova s Evropskom komisijom i supotpisnikom Gradom Sarajevom.

Kada je u pitanju Trebevićka žičara o kojoj se u posljednjih nekoliko godina mnogo govorilo, Kamočaji naglašava da je to veoma kompleksan i složen projekt, ali da je u februaru 2013. godine Delegacija Evropske unije u BiH Gradu Sarajevu zvanično uručila Idejni projekt rehabilitacije Trebevićke žičare koju je radila projektantska kuća "Studio Corona" iz Italije.

"Ovaj dokument je preveden i IPSA Institut ga je nostrificirao. Projektantsku kuću je odabrala Delegacija Evropske unije u BiH u skladu s proceduralnim pravilima EU za javne nabavke. Idejni projekt osim potrebne dokumentacije sadržava i procjenu ukupnih troškova obnove u visini od 6,7 miliona eura, te omogućava pokretanje tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača i zaključenje ugovora za obnovu Trbevićke žičare pod uvjetima projektuj i izgradi", ističe Kamočaji.

Naglašava da bi u daljem nastavku projekta trebalo pripremiti sve elemente za moguću eksproprijaciju terena koja neće biti velika, zatim završiti započete aktivnosti na prijenosu buduće upravljačke strukture s KJKP GRAS na ZOI '84.

"Projekt žičare je generirao i niz drugih aktivnosti vezano za turističku ponudu lokaliteta Trebević. Tu mislim na izradu master plana razvoja Trebevića i slično. Zbog složenosti projekta istina je da aktivnosti ne teku baš željenom dinamikom ali bio bih najsretniji da se u što kraćem periodu vozimo žičarom", poručio je Kamočaji.

Komentirajući sigurnosnu situaciju u Sarajevu, Kamočaji kaže da ona nije na zadovoljavajućem nivou te da nikakvi statistički podaci u komparaciji s drugim mnogo većim evropskim gradovima, u kojima možda neki vide potrebu da ovako lošu situaciju prikažu prihvatljivom, ne mogu biti izgovor da se ne uradi mnogo više na boljoj sigurnosnoj slici u Sarajevu.

Iako Grad Sarajevo nema direktne nadležnosti za sigurnosnu situaciju ili provođenje propisa iz oblasti unutrašnjih poslova, Kamočaji je istaknuo da u svome radu ne želi biti dio priče o "nenadležnosti" već se zalagati za nadležnosti te u tom smislu raditi mnogo kvalitetnije na kreiranju i provođenju jasne sigurnosne politike u korist građana Sarajeva.

U tom smislu je najavio da će insistirati na vraćanju svih nadležnosti jedinicama lokalne samouprave, a time i Gradu Sarajevu, kako je to u svojoj presudi utvrdio Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, među kojima mora biti i briga o sigurnosti građana Sarajeva.

Govoreći o drugim projektima na kojima bi radio ukoliko bi ga vijećnici izabrali za novog gradonačelnika Kamočaji kaže da Sarajevo još nije doživio svoju punu identifikaciju grada kao jedinice lokalne samouprave, a najviše zbog nedonošenja zakona o lokalnoj samoupravi na nivou Kantona Sarajevo.

Nakon spora Kantona i Grada Ustavni sud FBiH je donio djelomičnu presudu u korist Grada Sarajeva, kojom se utvrđuje da je zakonskim propisima o privremenom korištenju javnih površina u Kantonu Sarajevo, potom o srednjem obrazovanju, zatim u odluci o utvrđivanju lokalnih cesta od interesa za općine Kantona Sarajevo te Pravilnika o visini i načinu plaćanja naknada za postavljanje reklamnih panoa i znakova informiranja u zaštitnom cestovnom pojasu u KS-u, povrijeđeno pravo Grada na lokalnu samoupravu.

Vraćanje dijela nadležnosti s Kantona na Grad Sarajevo trebalo je da se uskladi u narednih šest mjeseci, nakon što presuda bude objavljena u Službenom listu FBiH, međutim do toga još nikada nije došlo, a upravo implementacija te presude bit će prvi prioritet rada Kamočajia na mjestu gradonačelnika.

Podsjetio je da su u narednom periodu dva ključna datuma za Grad Sarajevo i region i to 2014. i 2017. godina. Prije svega promocija Sarajeva kao grada mostova kulture, kulturno-umjetničkog programa svjetskog karaktera tokom 2014. godine, povodom obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, ali i 36. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Također, Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo su domaćini Zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine (EYOWF 2017), na kojem se očekuje veliki broj učesnika i gostiju nego kada su održane XIV zimske olimpijske igre. Ta činjenica govori o značaju događaja kojem građani trebaju odgovoriti.

Naglasio je i da je veoma važno raditi na projekatu energetske efikasnosti koji je već pokrenut s vladom Njemačke koji vode ka evropskim integracijama.

"Potrebno je s nivoa Grada Sarajeva ući i organizirano riješiti problem pasa-lutalica, zajedno u saradnji s kantonalnim i općinskim strukturama da bi se u okviru postojećih zakonskih rješenja ovo pitanje najzad riješilo na zadovoljavajući način", kaže Kamočaji.

Prema njegovom stavu neophodno je osnažiti povezanost s institucijama kulture, jer Sarajevo kao jedna od prijestolnica kulture, mora pronaći adekvatne načine za sistemsku podršku kulturnom stvaralaštvu, iz koje će kultura ovome gradu vraćati dugoročno na više načina, kao što je to osnaživanje turističkih kapaciteta tokom važnih festivalskih okupljanja ili promocije Grada Sarajeva kao kulturnog središta ovoga regiona.

Na kraju je kazao da će se morati razviti socijalni senzibilitet u projiciranju aktivnosti Gradske uprave, te u ovim teškim vremenima pronaći adekvatne načine da se olakša život socijalno ugroženim kategorijama stanovništva ili onim u stanju socijalne potrebe, gdje već sada u okviru nadležnosti Grada Sarajeva ima adekvatan prostor za niz aktivnosti.

Agencija FENA za sličan intervju kontaktirala je i drugog predloženog kandidata za gradonačelnika Stjepana Kljuića, ali njegov odgovor bismo trebali dobiti danas ili sutra, kako je rečeno u Socijaldemokratskoj uniji (SDU) BiH čiji je on i kandidat.