Sjednica prekinuta
102

Sarajevo ni danas nije dobilo gradonačelnika

Piše: M. B.
Nakon višesatne rasprave i nekoliko pauza, vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajevo odlučili su da nastave sjednicu ponovljenom procedurom izbora gradonačelnika između dva kandidata - Igora Kamočaija i Stjepana Kljuića.

U prvom krugu glasanja Igor Kamočaji dobio je 12 glasova ZA, 10 protiv, dva vijećnika su bila suzdržana, a dva vijećnika nisu glasala.

Stjepan Kljuić je dobio 10 glasova ZA, devet protiv, šest je bilo suzdržanih, a dva vijećnika nisu glasala. S obzirom na to da ni jedan kandidat nije dobio potrebnu većinu, konstituirajuća sjednica je prekinuta.

Nakon zasjedanja Kolegija odlučeno je da nastavak konstituirajuće sjednice bude u srijedu, 27. marta, u 17 sati, a Kolegij će biti održan isti dan u 13 sati.

"U slučaju da ne bude postignut dogovor političkih partija i da njihovi kandidati ne budu imali potrebnu većinu, sjednica će vjerovatno biti odgođena. Imamo dovoljno vremena da usvojimo budžet na vrijeme i završimo svu proceduru oko Šestoaprilske nagrade. Građani Sarajeva sigurno ne zaslužuju ovakvu proceduru", rekao je predsjedavajući GV-a Sabahudin Delalić.

Miro Lazović, predsjednik kluba vijećnika SDU BiH, izjavio je kako će njegova stranka na sastanku odlučiti da li će imati kandidata. Ukoliko bude tako, ne odustaju od kandidata Stjepana Kljuića.

"Mislim da je Naša stranka dovela sve ostale vijećnike u situaciju da nije bilo moguće izabrati gradonačelnika. Sjednica u srijedu bi trebala rezultirati novim kandidatima, ali nisam optimista da bi se mogao postići politički kompromis u ovako malo vremena. Mislim da su barijere postavljene visoko, hoće li se uspjeti preskočiti vidjet ćemo za 48 sati", istakao je Lazović.

Naša stranka ponovila je da neće imati svog kandidata, te negirala optužbe da su blokatori procesa izbora gradonačelnika.

"Mi smo principijelno govorili kako ćemo glasati i pozvali političke partije da predlože nove kandidate što nije učinjeno", rekao je Vibor Handžić.

A, da li će SDA imati svog kandidata bit će odlučeno na sastanku organa ove stranke.

"Dali smo još jednu šansu kandidatima koji i ovaj put nisu dobili potrebnu većinu. Iz tog razloga želim biti siguran da će stranke imati toliko tolerancije prema građanima i naći nove kandidate koji će imati većinu", rekao je Velija Katica, vijećnik ove stranke.

SBB BiH će na sutrašnjem sastanku odlučiti da li će imati svog kandidata i poručili su da oni neće biti blokatori procesa izbora gradonačelnika.

"Ja sam optimista i vjerujem da će Sarajevo ubrzo imati gradonačelnika", rekla je Edina Latif, vijećnica SBB BiH u GV Grada Sarajeva.