Kandidat za gradonačelnika
89

Saznajte šta je Igor Kamočaji napisao Našoj stranci

FENA
Igor Kamočaji (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Igor Kamočaji (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kandidat za gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji obratio se pismom Našoj stranci, ali i javnosti, a agencija Fena objavila je pismo u cijelosti.

Poštovane kolegice i kolege iz Naše stranke,

Danas Vam se ne obraćam isključivo kao član Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine ili kao predsjednik Općinske organizacije SDP-a Centar Sarajevo, već kao Igor Kamočaji, vaš sugrađanin i kandidat za odgovornu funkciju gradonačelnika Grada Sarajeva, koji je uvjeren u kvalitet svog programa i spreman da savremenim pristupom organizaciji gradske uprave odgovorno i savjesno radi na njegovom provođenju.

Na svojoj strani imam i višegodišnje iskustvo rada u Gradu Sarajevu ali i, svima nama zajedničku, želju da naš grad napreduje na dobrobit svih svojih sugrađana i sugrađanki. Upravo zato želim da počnemo s otvorenom komunikacijom koja se obično ne vodi na našoj političkoj sceni.

Zbog posljednjih dešavanja u vezi s izborom novog gradonačelnika Grada Sarajeva i trajne blokade političkih i demokratskih procesa, funkcioniranja gradskih institucija, te normalnog života građana i građanki, osjećam potrebu da vas pozovem da počnemo s konkretnim i ozbiljnim procesom pregovora i dogovora koji su nužni za razvoj i prosperitet našeg grada.

Uvažavajući činjenicu da Naša stranka ne pripada niti jednom političkom bloku, te njenu građansku orijentaciju, smatram da zajedno možemo provoditi Strategiju razvoja Grada Sarajeva koja je upravo krajem 2012. godine jednoglasno usvojena na sjednici Gradskog vijeća.

Također, uvažavajući izborne rezultate smatram da je upravo Naša stranka ključni faktor koji može doprinijeti ovom cilju.

Uvjeren sam da postoji i bliskost programa i ciljeva koji su zasnovani na principima socijalne pravde i liberalne demokracije, a koji se odnose na Grad Sarajevo, ali i više nivoe vlasti.

Svjestan sam činjenice da dosadašnji pregovori nisu vođeni na odgovarajući i ozbiljan način, ali to nas ne spriječava da sada hladne glave sjednemo za stol i uradimo ono što je najbolje za građane i građanke Sarajeva.

Siguran sam da meni osobno zaista ne možete zamjeriti način na koji su ti pregovori vođeni, ali također znam da je program koji vam predstavljam ozbiljan, izvodljiv i realan. Naravno, ako mu se bude ozbiljno i pristupilo.

Upravo zbog toga smatram da svaki dan koji izgubimo na predstojećim sjednicama Gradskog vijeća, na kojima se ništa neće suštinski promijeniti ukoliko ne podržite zajednički program koji predlažem, pa tek onda i mene kao kandidata, jeste korak unazad. Mi više nemamo vremena za gubljenje. Dužni smo građanima i građankama Sarajeva ponuditi rješenja za probleme koji se nagomilavaju.

Zato vas pozivam da pregovore postavimo na zdrave osnove i da razgovaramo kao zreli i ozbiljni ljudi, a smatram da to jesmo, te da što prije krenemo u realizaciju zajedničkog programa i Strategije razvoja Grada Sarajeva. Jako je važno da pokažemo našim građanima i građankama kako postoje i oni koji su spremni promovirati kulturu političkog dijaloga i postići dogovor za dobrobit svih. Ako ništa drugo, naš zajednički program i ciljevi nas mogu ujediniti u naporu da Gradu i njegovim građankama i građanima ponudimo tako potrebni optimizam i vjeru u bolje dane - navodi se u pismu Igora Kamočajia.