BiH
35

Savjetnici predsjednika FBiH: Inžinjeri mašinstva i građevine, profesor hrvatskog i engleskog jezika...

Piše: Er. M.
Marinko Čavara (Foto: FENA
Marinko Čavara (Foto: FENA
U kabinetu predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare zaposleno je ukupno pet savjetnika. Istražili smo njihova zanimanja i saznali da se među njima nalaze i inžinjeri mašinstva i građevine, te profesor hrvatskog i engleskog jezika...

Kako nam je saopćeno iz Kabineta, savjetnici su zaposleni u skladu s Pravilnikom o unutarnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta Ureda predsjednika Federacije BiH.

Na čelu šefa Kabineta angažovan je diplomirani inžinjer mašinstva Pavo Šljivić. Opće je poznato da mašinski inžinjeri projektiraju mašine i alate, organizuju proizvodnju mašina i alata, te se bave njihovim iskorištavanjem. Najčešće su stručnjaci za pogonske motore, vozila i brodove, procesna i energetska postrojenja, nosive konstrukcije, liftove i vojnu tehniku. Nije poznato u kojem polju Šljivić savjetuje Čavaru jer su mašinski inžinjeri uglavnom zaposleni u preduzećima industrijske proizvodnje.

Mira Bagarić, magistrica građevinarstva, također je zaposlena u kabinetu predsjednika Federacije BiH, a u toku svog obrazovanja osposobila se za projektovanje, izvođenje i održavanje građevinskih objekata i sistema s gledišta nosivosti, stabilnosti, sigurnosti, zaštite okoliša i cijena. Nećemo ulaziti u interese Mire Bagarić tokom studija ili na radnom mjestu savjetnice predsjednika, ali uobičajeno je da se inžinjeri građevinarstva specijalizuju za određene poslove kao što su poslovi na niskogradnji, hidrogradnji ili na ostalim objektima stanogradnje, hotela, bolnica i slično.

Na mjestu savjetnice za odnose s javnošću angažovana je Ivana Smoljo koja ima stručno i akademsko zvanje iz oblasti u kojoj savjetuje Čavaru. Naime, Smoljo je magistrirala komunikologiju i samim tim obrazovala se za javno i masovno komuniciranje, odnose s javnošću i novinarstvo.

Čavara je na mjesto savjetnika angažovao i Damira Džebu, profesora hrvatskog i engleskog jezika, za kojeg također nije poznato za koje polje nudi savjetodavne usluga. Sa druge strane, nije isključena mogućnost da Džeba kooperira u Čavarinom kabinetu kao prevodilac ili lektor, ali sa zvanjem savjetnika.

Posljednji član savjetodavnog tima predsjednika Federacije BiH je Vinko Dumančić, po zanimanju diplomirani pravnik. Pretpostavljamo da je Dumančić u Kabinetu predsjednika angažovan na poziciji savjetnika za pravne poslove.

Inače, posao pravnika jeste davanje pravnih savjeta, sastavljanje tužbi, žalbi, molbi i ugovora, testamenata, zastupanje i odbrana pred državnim organima, te proučavanje zakona koji su relevantni za određene predmete.

O načinu izbora savjetnika možete se detaljnije informisati ovdje.