{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savjetnici bh. zvaničnika se biraju bez konkursa i ne moraju imati diplomu

1.4.2015. u 22:05
44
83
Savjetnici bh. zvaničnika se biraju bez konkursa i ne moraju imati diplomu
44
Savjetnici bh. zvaničnika se biraju bez konkursa i ne moraju imati diplomu
Foto: CIN
Zakon jasno precizira da savjetnici bh. zvaničnika ne moraju imati univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije. Zvaničnici imenuju savjetnike bez oglašavanja i konkursa.
Istražili smo kako se biraju i koji su opšti uslovi za imenovanje savjetnika u institucijama Bosne i Hercegovine. Iz Agencije za državnu službu BiH rečeno nam je da se savjetnici imenuju bez oglašavanja i konkursa od osoba koje savjetuju, a koje ih mogu razriješiti dužnosti bez posebnog razloga. Njihov mandat ne može trajati duže od mandata osoba koje savjetuju i ne može se preinačiti u položaj državnog službenika.

Na državnom nivou pravo na angažovanje savjetnika imaju članovi Parlamentarne skupštine BiH, članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministra BiH, ministri i zamjenici ministara, guverneri i viceguverneri Centralne banke BiH.

Simbolično je da se za savjetnike ne primjenjuju tačke a) i c) člana 22. Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, što znači da osobe za radno mjesto savjetnika ne moraju biti državljani BiH i ne moraju imati univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije.

Opšti uslovi koje osoba mora ispuniti za radno mjesto savjetnika jeste da je starija od 18 godina, da je zdravstveno sposobna za vršenje poslova, da nije ostvarila pravo na ličnu penziju po bilo kojem osnovu, da nije otpuštena iz državne službe kao rezultat disciplinske mjere na bilo kojem nivou vlasti u BiH, da nije odbila podnijeti zakletvu, da nije samovoljno napustila državnu službu ili dala neistinite i netačne podatke prilikom prijema u državnu službu u roku od tri godine prije dana objavljivanja upražnjenog radnog mjesta, te da se ne vodi krivični postupak protiv te osobe i da nije obuhvaćena odredbom člana XI.1 Ustava BiH, odnosno da ne izdržava izrečenu kaznu, da nije pod optužbom i da se nije oglušila o poziv da se pojavi pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: