{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U kabinetu potpredsjednika FBiH Dunovića uposlen savjetnik sa srednjom školom

5.4.2015. u 12:55
387
112
U kabinetu potpredsjednika FBiH Dunovića uposlen savjetnik sa srednjom školom
387
U kabinetu potpredsjednika FBiH Dunovića uposlen savjetnik sa srednjom školom
Milan Dunović (Foto: Klix.ba)
U kabinetu potpredsjednika FBiH Milana Dunovića zaposleno je šest savjetnika. Pet savjetnika ima fakultetsku diplomu dok je jedan savjetnik zaposlen sa srednjom stručnom spremom.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Proteklih dana objavili smo imena i prezimena te podatke o obrazovanju savjetnika zaposlenih u kabinetima predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare i potpredsjednice FBiH Melike Mahumutbegović. Transparentno objavljujemo informacije i o savjetnicima potpredsjednika FBiH Milana Dunovića.

Na čelu Dunovićevog kabineta nalazi se Elvedin Čeković koji je magistrirao menadžment na postdiplomskom studiju koji su zajednički realizovali Ekonomski fakultet u Sarajevu i Griffith College Dublin.

Isto zvanje ime i Dunovićev savjetnik za pitanja razvoja, Mirza Memić koji je baš kao i Čeković, master studij menadžmenta završio u saradnji Griffith College Dublina i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Mirnes Kurtanović uposlen je na mjestu savjetnika za pitanja mladih, a akademsku titulu i stručno zvanje magistra menadžmenta stekao je također na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Diplomirana pravnica, Lidija Petric zaposlena je na mjestu savjetnice za pravna pitanja, dok diplomirana novinarka, Sandra Filipović savjetuje Dunovića o medijima.

Također, u kabinetu potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda uposlen je i Srđan Sužnjević i to na mjestu savjetnika za nevladine organizacije (NVO).

Sužnjević, kako stoji u odgovoru, uposlen je sa srednjom stručnom spremom, a trenutno se vodi kao student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Podsjećamo, po zakonu savjetnici bh. funkcionera biraju se bez konkursa i oglašavanja, a za angažman ne moraju imati univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije. Njihove plaće isplaćuje su iz Budžeta Federacije BiH.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u Federaciji BiH je u 2013. godini registrovano 20,297 nezaposlenih stanovnika sa visokom stručnom spremom.

Izvještaj o reviziji finansijskih izvještaja predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH iz 2013. godine otkrio je da su kabineti predsjednika i dva potpredsjednika koštali građane FBiH 3,5 miliona maraka. Kabineti su u prosjeku trošili 9,690 KM dnevno dok je samo na plate i naknade 39 zaposlenih, od čega je 19 savjetnika, potrošeno 1,7 milion maraka.

Ustavom Federacije BiH Predsjednik Federacije BiH zadužen je za imenovanje Vlade, sudija federalnih sudova, vođenje konsultacija u vezi sa imenovanjem ombudsmena, potpisivanje odluka Parlamenta Federacije nakon njihovih donošenja, potpisivanje i ratificiranje međunarodnih sporazuma u ime Federacije, te primanje ambasadora i davanje pomilovanja za djela utvrđena federalnim zakonima.

Ustavom FBiH Predsjednik je odgovoran i za imenovanje šefova diplomatskih misija i akreditovanje ambasadora iako u praksi Federacija nema uspostavljenu diplomatsku mrežu jer je vanjska politika u nadležnosti Predsjedništva BiH, te vršenje funkcije vrhovnog komandanta oružanih snaga FBiH i imenovanje oficira u armiji uprkos tome što je u bh. stvarnosti 2005/06. godine Vojska Federacije BiH integrisana u Oružane snage BiH koje su pod nadležnošću državnog Ministarstva odbrane.

Nadležnosti dva potpredsjednika FBiH su zamjenjivanje Predsjednika Federacije, saradnja sa Predsjednikom u onim situacijama u kojima je potrebno da Predsjednik zatraži njihovu saglasnost i izvršavanje onih dužnosti povjerenih od Predsjednika ili Parlamenta Federacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: