BiH
0

Sastanak sigurnosnih agencija: Napore usmjeriti na borbu protiv terorizma i ekstremizma

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Danas je u Banjoj Luci održan sastanak ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača sa direktorima sigurnosnih agencija u BiH. Iako su bile najavljene izjave učesnika sastanka, sve je završeno saopćenjem u kojem, između ostalog, stoji da je usaglašeno da terorizam i ekstremizam predstavljaju prijetnju po sigurnost grđana i imovine u BiH.

"Potrebno je da sve sigurnosne strukture u BiH usmjere svoje zajedničke napore u borbu protiv terorizma i ekstremizma. Zbog činjenice da na stranim ratištima učestvuju državljani BiH i da njihov povratak u BiH predstavlja stvarnu prijetnju po jačanje ekstremizma i novih terorističkih akata, potrebno je intenzivirati napore na njihovom procesuiranju. Velike količine ilegalnog oružja koje lako završava u rukama potencijalnih terorista, ekstremista i kriminalnih grupa predstavljaju veliki problem u čije rješavanje je potrebno uložiti dodatni napore u cijeloj BiH", stoji u saopćenju.

Kako rastu mogućnosti društvenih mreža za vrbovanje i regrutovanje potencijalnih terorista i njihovu međusobnu komunikaciju, akcenat u radu sigurnosnih struktura treba staviti i na ovu oblast. Učesnici sastanka očekuju značajnu obavještajnu podršku Obavještajno-sigurnosne agencije kao servisa svih policijskih struktura u borbi protiv terorizma, a istovremeno su pozvali i na snažniju osudu svakog pokušaja radikalizacije.

"Aktivnosti sigurnosnih organa nisu usmjerene ni prema jednom narodu, već na prevenciju ekstremizma i svih vidova kriminala, štiteći ljudska prava svih građana u BiH. Potrebno je odmah aktivirati Udarnu grupu, kao i Operativnu grupu za borbu protiv terorizma u punom kapacitetu. Kada je riječ o sigurnost predstojećih skupova visokog rizika, kao što su dolazak pape i obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, učesnici sastanka su dogovorili intenzivniju saradnju i koordinaciju u radu i djelovanju policijskih struktura, kako bi se eliminisale sve potencijalne prijetnje", zaključeno je na sastanku.