{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sastanak sigurnosnih agencija: Napore usmjeriti na borbu protiv terorizma i ekstremizma

13.5.2015. u 15:33
0
64
Sastanak sigurnosnih agencija: Napore usmjeriti na borbu protiv terorizma i ekstremizma
0
Sastanak sigurnosnih agencija: Napore usmjeriti na borbu protiv terorizma i ekstremizma
Foto: Klix.ba
Danas je u Banjoj Luci održan sastanak ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača sa direktorima sigurnosnih agencija u BiH. Iako su bile najavljene izjave učesnika sastanka, sve je završeno saopćenjem u kojem, između ostalog, stoji da je usaglašeno da terorizam i ekstremizam predstavljaju prijetnju po sigurnost grđana i imovine u BiH.
"Potrebno je da sve sigurnosne strukture u BiH usmjere svoje zajedničke napore u borbu protiv terorizma i ekstremizma. Zbog činjenice da na stranim ratištima učestvuju državljani BiH i da njihov povratak u BiH predstavlja stvarnu prijetnju po jačanje ekstremizma i novih terorističkih akata, potrebno je intenzivirati napore na njihovom procesuiranju. Velike količine ilegalnog oružja koje lako završava u rukama potencijalnih terorista, ekstremista i kriminalnih grupa predstavljaju veliki problem u čije rješavanje je potrebno uložiti dodatni napore u cijeloj BiH", stoji u saopćenju.

Kako rastu mogućnosti društvenih mreža za vrbovanje i regrutovanje potencijalnih terorista i njihovu međusobnu komunikaciju, akcenat u radu sigurnosnih struktura treba staviti i na ovu oblast. Učesnici sastanka očekuju značajnu obavještajnu podršku Obavještajno-sigurnosne agencije kao servisa svih policijskih struktura u borbi protiv terorizma, a istovremeno su pozvali i na snažniju osudu svakog pokušaja radikalizacije.

"Aktivnosti sigurnosnih organa nisu usmjerene ni prema jednom narodu, već na prevenciju ekstremizma i svih vidova kriminala, štiteći ljudska prava svih građana u BiH. Potrebno je odmah aktivirati Udarnu grupu, kao i Operativnu grupu za borbu protiv terorizma u punom kapacitetu. Kada je riječ o sigurnost predstojećih skupova visokog rizika, kao što su dolazak pape i obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, učesnici sastanka su dogovorili intenzivniju saradnju i koordinaciju u radu i djelovanju policijskih struktura, kako bi se eliminisale sve potencijalne prijetnje", zaključeno je na sastanku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: