BiH
1

Dolazak pape Franje sigurnosni izazov za policijske agencije u BiH

FENA
Sastanak čelnika policija regiona čija je posebna tema bila posjeta pape Franje Sarajevu, za koji je konstatovano da je veliki sigurnosni izazov za policijske agencije u Bosni i Hercegovini, ali i policije zemalja u okruženju, održan je danas u Sarajevu.

Osim domaćina sastanka direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića i njegovih zamjenika Mile Jurića i Uroša Pene, sastanku su, između ostalih, prisustvovali i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor Granične policije BiH Zoran Galić, direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić i predstavnici policije Slovenije, Crne Gore i Hrvatske.

Sastanak je inače nastavak kontinuirane saradnje i razmjene iskustava o sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju policijske agencije u regionu.

Mektić je ukazao na neophodnost saradnje policija u regionu, posebno u kontekstu posljednih terorističkih napada u Zvorniku i Makedoniji. Kazao je da je sigurnost u regionu nedjeljiva i da se svaki sigurnosni problem, posebno terorizam, odražava na sve zemlje.

Posebno je naglasio da je posjeta pape Franje Sarajevu posjeta čitavom regionu i da pozdravlja činjenicu da je to jedna od tema današnjeg sastanka.

U nastavku su prezentirana iskustva policije Republike Hrvatske u osiguranju tako važnog događaja, s obzirom na to da je Hrvatska više puta ugostila poglavara Rimokatoličke crkve.

Jedna od tema bila je i razmjena najnovijih saznanja o terorističkim prijetnjama u regionu. Predstavnici policije Slovenije i Crne Gore podijelili su iskustva u organizaciji i sprovođenju osiguranja masovnih manifestacija i događaja na kojima su prisustvovale osobe koje uživaju posebnu policijsku zaštitu.

Policije Hrvatske, Slovenije i Crne Gore su policijama u BiH ponudile pomoć u osiguranju posjete pape Franje kroz razmjenu informacija, angažiranje ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

Između ostalog, apostrofirana je potreba kontinuirane razmjene informacija između policijskih agencija u regionu, što je temeljna pretpostavka za efikasno suprotstavljanje terorizmu.

Na sastanku su dogovorene konkretne aktivnosti na daljem jačanju međunarodne operativne policijske saradnje na ovim sigurnosnim izazovima, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.