{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić: Nećemo dozvoliti da šaka kriminalaca i prevaranata ugrožava sigurnost u BiH

F
FENA
25.5.2015. u 12:36
14
112
Mektić: Nećemo dozvoliti da šaka kriminalaca i prevaranata ugrožava sigurnost u BiH
14
Mektić: Nećemo dozvoliti da šaka kriminalaca i prevaranata ugrožava sigurnost u BiH
Dragan Mektić
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Banjoj Luci da terorizam postaje problem u BiH te da sami to moramo priznati te nakon analize naći odgovore za borbu protiv terorizma.
"Imamo ideologiju koja prihvata, podržava, podstrekava i finansira terorizam i ne možemo dozvoliti da jedna šaka prevaranata, kriminalaca pa i terorista ugrožava sigurnost građana u BiH", naveo je Mektić.

Nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, rekao je da je bilo riječi kako unaprijediti borbu protiv terorizma i putem udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja će morati uskoro biti stavljena u funkciju.

Mektić tvrdi da to što preduzimaju policijske i tužilačke strukture u borbi protiv terorizma jeste bitna, ali, kako je rekao, u određenom smislu i zakašnjela faza.

"Imamo konkretno krivično djelo terorizma i s sigurnosno-tužilačkog aspekta ćemo preduzimati mjere i formirati operativnu, udarnu policijsku grupu za borbu protiv terorizma, koja će zajedno s tužiocima svaki dan u sedmici samo raditi na tom pitanju", naveo je.

Ministar sigurnosti BiH ističe da se u BiH moraju ponuditi rješenja na "deradikalizaciji“ te da je razgovarano o državnoj strategiji koja bi se bavila prevencijom i borbom protiv terorizma.

Kazao je da se mora krenuti u dugotrajni proces "deradikalizacije“ u BiH ekstremnih i nasilnih pokreta, na način da će se, tvrdi, morati raditi lokalne strategije.

"Morat ćemo 'silaziti' u lokalne zajednice i u njima djelovati. Morat ćemo vidjeti i šta je uloga vjerskih zajednica u BiH o tom pitanju i šta treba da rade, ali i medija i imamo li dovoljno programa u kojima se radi na deradikalizaciji", ustvrdio je Mektić.

Naveo je i da se moraju efikasnije procesuirati sama djela podstrekivanja na terorizam i da se mora riješiti problem državljana BiH koji se bore na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku, jer predstavljaju ozbiljan problem po povratku u BiH kojem se mora suprotstaviti.

"Zločin u Zvorniku na neki način ima veze s osobom koja je bila na ratištu u Siriji, ali vidjet ćemo šta će istraga pokazati", rekao je.

I ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je također potvrdio da su razgovarali o uspostavi i funkcionisanju udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma te da će se vjerovatno uskoro održati još jedan sastanak predstavnika sigurnosnih struktura BiH, a organizovao bi ga Mektić.

Na tom sastanku bit će riječi kako podići na, kako je naveo, najviši mogući nivo rad te udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: