{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić: BiH mora biti svjesna da ima problem s terorizmom i radikalnim ideologijama

Piše: M. N./Klix.ba
28.4.2015. u 13:30
11
Mektić: BiH mora biti svjesna da ima problem s terorizmom i radikalnim ideologijama
11
Vijeće ministara BiH osudilo je danas na vanrednoj sjednici teroristički akt koji se jučer dogodio u Zvorniku. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je kako ovakvi događaji u znatnoj mjeri ugrožavaju međunarodni status i ugled BiH, a da se to održava na niz drugih oblasti iz života u BiH, prije svega na dolazak stranih investicija.


"Vijeće ministara BiH je energično osudilo ovaj teroristički akt kao napad na ključne civilizacijske vrijednosti svakog demokratskog društva. Bez ikakve potrebe je izvršen ovakav teroristički akt u kojem je jedan policajac izgubio život, a dva ranjena", kazao je Metkić na konferenciji za medije koja je kasnila 50 minuta jer je sjednica u toku.

Mektić je kazao kako su informisani da je napadač došao svojim automobilom pred Policijsku stanicu u Zvorniku s dvije puške i pištoljem, te odmah na ulazu smrtno ranio jednog policajca. Potom je ušao u zgradu gdje je ranio operativne policajce, te krenuo od kancelarije do kancelarije i pucao. U tom trenutku dolazila je smjena policajaca koji su s njim razmijenili vatru i tom prilikom je ubijen.

"Počinilac nije evidentiran u bazama sigurnosnih agencija i policije kao osoba koja je prijetila ekstremizmom. Prema drugim saznanjima, lice nije ni ispoljavalo oblike ekstremizma. Sada se pokušava utvrditi motiv na osnovu dokaza koji su izuzeti iz njegove kuće i okoline", kazao je Mektić dodavši kako je ovo krivično djelo počinitelj učinio svjesno i krajnjim umišljajem.

Istakao je da to što je uzvikivao "Allahu ekbar" upućuje na indiciju da je moguće bio motivisan radikalnom ideologijom. Osim jutros uhapšene osobe, predmet istrage je i još jedna osoba.

"Jako je bitno da stanovništvo nije poduzimalo nikakve nasilne akte i jako je bitno da rješavanje ovoga prepuste sigurnosnim institucijama u BiH. Mi moramo biti svjesni da imamo problem terorizma, imamo radikalne ideologije, imamo pojedince i organizacije koje vrbuju, nagovaraju i plaćaju te ideologije i mi kao država se moramo uključiti u rješavanje tog problema. Moramo pobijediti taj terorizam i uništiti ga", kazao je Mektić.

Istakao je kako su sigurnosne agencije krajem prošle sedmice dobile obavještajni podatak da postoji saznanje da bi se kao osveta za preuzimanje mjera prema licima iz BiH u Australiji mogao desiti teroristički napad u BiH, a da bi mete mogle biti institucije, javni skupovi, vjerski objekti i policijske stanice.

"Većina mjera i zaključaka sa današnje sjednice bit će upućeni sigurnosnim agencijama da zajedno rade, razmjenjuju podatke i sarađuju", kazao je.Na komentare predsjednika RS Milorada Dodika da će napraviti sigurnosnu agenciju koja će štiti manji bh. entitet, Mektić je kazao kako "sigurnost nije napraviti agenciju, već uvezati sve agencije koje postoje, jer BiH ima mehanizme samo ih treba koordinirati".

"Mislim da ima problema i u Tužilaštvu i da se neke stvari trebaju mijenjati. Mi moramo imati specijalizirane tužioce koji će se edukovati za oblast terorizma", kazao je Mektić, dodavši kako je saradnja svih institucija u BiH sada vrlo bitna.

Vanredna sjednica Vijeća ministara BiH još traje, a na dnevnom redu je samo jedna tačka - teroristički akt u Zvorniku i sigurnosna situacija u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: