Dobre vijesti
9

Šarović: BiH je favorit za ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju, Hrvatska nas ne smije ljutiti

Piše: I. Č.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH da je Bosna i Hercegovina favorit među zemljama koje očekuju da pristupe Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Šarović se osvrnuo i na dobru vijest kada je riječ o peradarstvu, napomenuvši da 26. septembra stiže glavni inspekcijski tim Inspektorata za Evropsku uniju.

"To je dobra vijest za Bosnu i Hercegovinu. Stiže glavni inspekcijski tim Inspektorata za EU, a tim bi trebalo da budu zadovoljni i oni koji se bave proizvodnjom konzumnih jaja u BiH. Tokom svih ovih proteklih godina smo pojačali aktivnosti u toj oblasti i ovo je naš rezultat", kazao je Šarović.

Dodao je da se nada da će biti odobren sistem, odnosno da će nakon toga BiH biti stavljena na listu zemalja koje mogu da izvoze prerađevine od pilećeg mesa, a potom vjerovatno i jaja.

"Odabrali smo one najbolje kompanije za koje smatramo da mogu ispuniti uvjete. Radimo to po istom principu kao što smo to uradili i s mlijekom. Odabrali smo tri, a sada devet kompanija može izvoziti. Tako će biti i u ovoj oblasti", istakao je Šarović.

Napomenuo je da taj sektor sigurno može da doživi ekspanziju i vrati ona tržišta koja je BiH imala prije.

"Mi smo tu mobilni apsolutno, očekujemo saradnju i drugih nivoa vlasti", poručio je Šarović.

Deblokirana sortna lista

Ministar Šarović je napomenuo da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH nakon pet godina odblokiralo proces upisa novih sorti na sortnu listu.

"Mi smo učinili krupne korake da proizvođači mogu da odahnu. Do sada nisu imali mogućnost da najbolje sorte imaju kod sebe. To je bio jedan vapaj voćara i poljoprivrednika u Bosni i Hercegovini. Nakon više mjeseci priprema mi smo do sada na sortnu listu upisali i priznali ukupno 107 novih sorti. Najmanje toliko ih je još na čekanju, to ćemo završiti do kraja augusta", rekao je Šarović.

Istakao je da očekuju saradnju i podršku od svih onih koji se tim poslom bave u Bosni i Hercegovini.

Pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

"Značajan napredak ostvaren je i glede pristupa Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Poslali smo svoj tim i može se očekivati ulazak. BiH je favorit za prvu zemlju koja će biti sljedeća primljena", potcrtao je Šarović.

Dodao je da očekuje da će Bosna i Hercegovina biti primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju u decembru, na skupu koji će se održati u Argentini.

Također se osvrnuo i na trgovinsku saradnju s pojedinim zemljama, kao što su Rusija, Ukrajina i Brazil, napomenuvši da su zadovoljni rezultatima bilateralnih sastanaka kada je riječ o trgovinskoj saradnji.

Trgovinski odnosi sa Hrvatskom

Kada je riječ o ekonomskim odnosima s Hrvatskom, Šarović je rekao da su njihova očekivanja da će uspjeti napraviti dogovor.

"Mi očekujemo da će Hrvatska povući pravilnik, ili ga revidirati. Oni ne smiju da nas ljute na bilo koji način, moraju da nas poštuju. Pravo rješenje je da napravimo efikasan i brz dogovor", rekao je Šarović.