BiH
47

Saznajte u kojim je srednjim školama u KS odobren dodatni upis učenika

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo je odobrilo dodatni upis učenika u nekoliko srednjih škola, u skladu sa zahtjevima škola za dodatno povećanje broja učenika po odjeljenjima.

Riječ je o sljedećim školama:

Prva gimnazija – dodatnih 20 učenika Druga gimnazija – dodatnih 20 učenika (nacionalni program) Treća gimnazija – dodatnih 20 učenika Gimnazija Obala – dodatnih 20 učenika Gimnazija Dobrinja – dodatnih 10 učenika Srednja elektrotehnička škola – dodatnih 5 učenika Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Ilidža – dodatnih 15 učenika Srednja zubotehnička škola – dodatnih 15 učenika.

Iz Ministarstva napominju da nisu odstupili od Plana upisa učenika u prvi razred srednjih škola, koji je odobrila Vlada Kantona Sarajevo, te nije odobreno dodatno odjeljenje niti u jednoj školi, odnosno 135 odjeljenja prvih razreda je i dalje ostalo prema Planu upisa.

Prilikom izrade Plana upisa, Ministarstvo je planiralo da će 80 učenika iz drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, iz Republike Srpske ili inozemstva aplicirati u jednu od srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

"Međutim, u srednje škole je apliciralo više od 200 učenika izvan područja Kantona Sarajevo, tako da je odobrenje Ministarstva za dodatni upis u prvi razred srednje škole nastalo kao posljedica povećanih zahtjeva ovih učenika za upis u srednje škole na području Kantona Sarajevo, jer je opredjeljenje Ministarstva da svim učenicima omogući pravo na obrazovanje te je navedena odluka donesena s ciljem omogućavanja upisa u naredni nivo obrazovanja svim učenicima", saopćili su iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo.

Ovom odlukom nije umanjen plan upisa učenika u ostale srednje škole, jer se na ovaj način rješava upis dodatnog broja učenika koji su aplicirali za upis u srednje škole, a čiji broj nije bio iskazan u usvojenom planu upisa.