BiH
0

Sarajevo: Ministarstvo će odobriti dodatni upis učenika u srednje škole

Klix.ba
U skladu sa planom upisa u srednje škole Kantona Sarajevo, jučer su objavljene preliminarne rang-liste primljenih kandidata. Tokom naredne sedmice će biti objavljen i drugi konkurs za učenike koji se nisu upisali u srednje škole.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo je u proteklom periodu primilo određeni broj molbi za proširenje plana upisa, vezano za prvi upisni rok. Molbe su trenutno u fazi razmatranja, tim više što je određeni broj srednjih škola u Sarajevu primio i do sto prijava više u odnosu na broj učenika koje primaju.

Kako je planiran upis za 2.700 učenika, a s obzirom na to da je na eksternu maturu pristupilo blizu 200 učenika koji dolaze izvan Kantona Sarajevo, evidentno je da postoji određeni broj učenika koji nisu obuhvaćeni primarnim planom upisa.

Ministarstvo će razmatrajući molbe donijeti odluke o odobravanju dodatnog upisa učenika, s tim da će se broj učenika u odjeljenju povećavati sa predviđenog broja od 20 za nekoliko dodatnih učenika, ali neće doći do formiranja dodatnih odjeljenja u školama.

Kako je Vlada Kantona Sarajevo institucija koja odobrava promjenu plana upisa, Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih će detaljno informirati Vladu Kantona Sarajevu u vezi s navedenim.