BiH
0

Nema mjesta za brigu, svako dijete će biti upisano u srednju školu

FENA
Drugi konkursni rok za upis učenika u srednje škole na području Kantona Sarajevo bit će objavljen u ponedjeljak, 8. jula, što je dodatna mogućnost za djecu koja nisu upisana u prvom roku.

Savjetnica u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS Lamija Husić kazala je Agenciji FENA da će konkurs biti otvoren tri dana (8., 9. i 10. jula) i objavljen na web stranici Ministarstva, a 11. jula bit će poznata konačna lista i stanje nakon prvog i drugog konkursnog roka.

Roditeljima koji ni u drugom konkursnom roku ne uspiju upisati dijete poručila je da neće biti trećeg konkursnog roka ali da će u augustu moći predati dokumente u neku od škola u kojima još bude ostalo slobodnih mjesta.

Oni će to moći uraditi od sredine do kraja augusta a prije naredne školske godine koja počinje 2. septembra.

"Nema mjesta za brigu da će neko dijete ostati neupisano. U KS ima 39 srednjih škola koje rade po kvalitetnim programima, za svako dijete se mora naći mjesto", poručila je.

Prvi konkursni rok za upis učenika u srednje škole u KS završen je 1. jula.

Najveća zainteresiranost je bila za Drugu gimnaziju, Prvu i Treću gimnaziju, tehničke škole, škole medicinskog usmjerenja i Srednju ekonomsku školu. Predviđenu upisnu kvotu u prvom roku popunila je i Srednja eletrotehnička škola.

Ministarstvo za obrazovanja, nauke i mlade KS ove godine Vladi KS predložilo je plan prema kojem je predviđen upis 2.618 učenika s područja KS koji su završili devet razred i stotinjak učenika iz drugih dijelova BiH i iz inozemstva raspoređenih u 135 odjeljenja sa po 20 učenika.

Iz Ministarstva navode da je bio mnogo veći (više od 250) priliv učenika izvana koji su školovanje željeli nastaviti u KS te je stoga pojedinim školama odobreno povećanje broja učenika u odjeljenjima.