BiH
0

Sarajevo: Povećana koncentracija čestica prašine, nadležni tvrde da nema razloga za uvođenje mjera

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Automatska mobilna stanica smještena na području općine Ilidža u 10 sati registrovala je prisustvo koncentracije čestica prašine, suspendovanih čestica PM10 od 330,22 mikrograma po metru kubnom. 

No, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo naveli su jučer kako rezultati mjerenja na automatskim stanicama pokazuju da je došlo do porasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama, ali kako stanje nije alarmantno u smislu potrebe proglašenja, ne samo epizode "Upozorenje" nego ni "Pripravnost". 

"Prema zvaničnim informacijama iz Federalnog Hidrometerološkog zavoda o vremenskim uslovima za područje Kantona Sarajevo, ne postoje uslovi za proglašenje epizode ¨Pripravnost¨ predviđene planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo. Prema sinoptičkoj prognozi u naredna tri dana se očekuje nestabilno vrijeme sa padavinama, bez temperaturne inverzije", naveli su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. 

Praćene koncentracije tokom jučerašnjeg dana ukazuju na daljnji trend rasta koncentracije PM10 na svim praćenim lokacijama. Ostali praćeni parametri za ovaj period ne bilježe prekoračenja satnih vrijednosti predviđenih Planom interventnih mjera. Vrijednosti koncentracija sumpor dioksida i azot dioksida ne bilježe prekoračenja tolerantne satne vrijednosti propisane Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka

Navode da su preporuke za stanovništvo, bez obzira što se nisu stekli uslovi za proglašenje jedne od epizoda, smanje kretanje i izlaganje na što je moguće manju mjeru. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.

Prva epizoda "Pripravnost" povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo ukinuta je 31. decembra 2015. godine.