BiH
0

Zbog pada vrijednosti čvrstih čestica u zraku: Ukinute epizode upozorenja i pripravnosti u KS

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Operativni štab Vlade KS je, na osnovu prijedloga stručnog tijela za koordinaciju, a prema planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u KS, ukinuo epizode – "upozorenje" i "pripravnost" za Kanton Sarajevo.

Putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka, zabilježen je pad vrijednosti čvrstih čestica u zraku – PM10, a razlog za donošenje ovakve odluke je i najava Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Kantonu Sarajevo da će narednih tri dana biti nestabilna vremenska situacija u sarajevskoj kotlini, sa mogućnošću padavina i slabog vjetra, koji je već danas uslovio nagli pad vrijednosti navedenog polutanta.

Iz tog razloga Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo nalaže ukidanje svih mjera koje su provođene proteklih dana proglašenjem pomenutih epizoda 03. i 17. decembra ove godine.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nastavlja kontinuirano pratiti vremenske prilike i koncentracije zagađujućih materija u zraku te će u skladu sa razvojem situacije davati preporuke za daljnja postupanja Operativnom štabu Vlade Kantona Sarajevo.