Zagađenost zraka: U KS i dalje na snazi epizoda pripravnosti

Klix.ba
10.12.2015. u 16:24
5
7
Zagađenost zraka: U KS i dalje na snazi epizoda pripravnosti
5
Zagađenost zraka: U KS i dalje na snazi epizoda pripravnosti Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako je zbog promjene vremenske situacije došlo do smanjenja vrijednosti koncentracije čvrstih čestica – PM 10 u zraku, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo saopštava da i dalje ostaje na snazi ranije proglašena epizoda pripravnosti.
Naime, u narednim danima se očekuje prestanak padavina i stabilizacija vremenskih prilika, uz mogućnost temperaturne inverzije, što može pogodovati ponovnom povećanju vrijednosti zagađajućih materija, posebno čvrstih čestica.

Također je zabilježeno i povećanje vrijednosti koncentracije sumpor-dioksida u protekla 24 sata, te su izmjerene prosječne dnevne vrijednosti od oko 250 mikrograma po metru kubnom sumpordioksida, dok su granične vrijednosti prema propisima 125 mikrograma po metru kubnom.

Najvjerovatniji razlozi ove rjeđe pojave su sjeverozapadni vjetar koji je doprinio da se emitovani sumpordioksid iz Termoelektrane Kakanj proširi na zračni prostor Kantona Sarajevo, kao i pojačano korištenje fosilnih goriva, posebno ugljeva za zagrijavanje domaćinstava, stambenih, poslovnih i privrednih objekata.

Iz Ministarstva ponovno pozivaju sve obveznike primjene Plana interventnih mjera da poštuju propisane mjere, dok građanima preporučuju ličnu zaštitu prilikom boravka na otvorenom kao i smanjenje kretanja za rizične kategorije našeg stanovništva, saopćeno je iz Pres službe Vlade KS.


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: