BiH
0

Zbog pada zagađujućih materija u zraku ukida se epizoda "Pripravnosti" u KS

Klix.ba
Foto:Arhiv/Klix.ba
Foto:Arhiv/Klix.ba
Na osnovu raspoloživih podataka o kvaliteti zraka u Kantonu Sarajevo stekli su se uvjeti da se ukine i epizoda "Pripravnosti".

S obzirom na to da je putem automatskih stanica za monitoring kvaliteta zraka zabilježen nagli pad vrijednosti čvrstih čestica u zraku - PM10 te da je, od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana prognozirana nestabilna vremenska situacija donijeta je odluka o ukidanju epizode "Pripravnosti".

U narednim danima minimalne su šanse za pojavu temperaturne inverzije u sarajevskoj kotlini, te padavina uz umjeran vjetar promjenljivog smjera, zbog čega je ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, u svojstvu predsjednika Operativnog štaba za primjenu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, donio Naredbu o ukidanju Prve epizode "Pripravnosti" u KS.

Naredba je donesena na prijedlog Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor a podrazumijeva ukidanje svih mjera za Prvu epizodu definisanih Planom interventnih mjera koje su donesene 25.januara 2015.godine.