Kaskamo za regijom
167

Sarajevo: Grad bez arene koji zaobilaze velika muzička imena i sportski događaji

Piše: El. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevo je grad koji još uvijek, za razliku od Beograda i Zagreba, nema arenu ili multifunkcionalnu dvoranu u kojoj bi se održavali koncerti svjetskih zvijezda i razni veliki sportski događaji poput košarkaških, rukometnih ili vaterpolo prvenstava.

Dok zagrebačka i beogradska publika uživa u koncertima nekih najpoznatijih imena svjetske pop i rock scene, ovogodišnju koncertnu sezonu glavnog grada Bosne i Hercegovine obilježili su nastupi folk izvođača. Razlog je svakako i nepostojanje adekvatnog prostora za organizaciju koncerata velikih muzičkih imena, ali i loš standard građana te malobrojna publika.

Izvršni producent i menadžer Asim Kraljić ističe da je za jedan glavni grad veoma bitno imati multifunkcionalan prostor poput arene.

"Sarajevo još uvijek nema arenu jer to još uvijek nije došlo na red, ali je takav prostor veoma važan za grad.Takvi prostori stvaraju mogućnost za održavanje velikih događaja, kako koncertnih tako i sportskih. Imao sam priliku organizirati veće koncerte u regiji i uvjeriti se kako su takvi objekti veoma funkcionalni. Kamo sreće da imamo neke investicije ili investitore koji su spremni ulagati u takve objekte", rekao je Kraljić.

Popularni bosanskohercegovački pjevač Fuad Backović Deen smatra da je izgradnja adekvatne koncertne dvorane u Sarajevu sjajna i veoma isplativa investicija o kojoj, nažalost, niko ne razmišlja.

"S obzirom na to da živimo u vremenu gdje mnoge bitnije stvari u državi ne funkcionišu sasvim je razumljivo da niko ne obraća pažnju na izgradnju velike koncertne dvorane ili arene kakvu imaju susjedne zemlje regije. Prošle godine sam u Štokholmu razmišljao šta bi se desilo kada bi BiH uspjela da osvoji prvo mjesto na Eurosongu. Gdje bismo mi održali takvu manifestaciju s obzirom da nemamo dvoranu koja bi ispunila kriterije i sve ono što je potrebno za organizaciju takvog događaja? To je jedna tužna i poražavajuća činjenica", rekao je Deen.

Upravo iz tog razloga nas, smatra Deen, zaobilaze velika svjetska imena koja najnormalnije održavaju koncerte u Zagrebu i Beogradu.

"Mi smo potpuno osakaćeni i hendikepirani. Naravno, nama dolaze mnogi kafanski muzičari jer imamo sasvim dovoljno kafana u kojima razne turbofolk zvijezde mogu nastupati. No, kada je u pitanju pravi, vrhunski muzički spektakl, naša djeca uz to neće odrastati jer je nama servirano nešto drugo, a mi smo se s tom činjenicom poprilično pomirili", rekao je Deen.

KSC Skenderija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
KSC Skenderija (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Multifunkcionalna dvorana Sarajevu bi dobrodošla i za brojne kulturne događaje, sajmove, kongrese ili sportske događaje. Za mišljenje smo pitali i selektora rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilala Šumana koji ističe da bi ovakva dvorana našoj zemlji mnogo značila.

"U Bosni i Hercegovini imamo veliki problem s dvoranama. Posebno se to odnosi na rukomet koji se tamo i najčešće igra. Propozicije krovne rukometne evropske organizacije (EHF) sve su strožije i strožije pa smo došli u situaciju da u BiH imamo samo pet dvorana koje zadovoljavaju uvjete. To su Zetra i Skenderija u Sarajevu, zatim dvorane u Zenici, Banjoj Luci i Ljubuškom. Sada se traže dva velika semafora, da prostori iza gola budu znatno veći i ostale stvari. Vjerovatno će s vremenom i taj broj od pet uslovnih dvorana spasti i pitanje je hoćemo li moći organizovati reprezentativnu rukometnu utakmicu u BiH. Jedna multifunkcionalna dvorana u BiH svakako bi dobrodošla, kako zbog nas sportista, tako i zbog javnih događaja koji bi se u njoj odvijali", rekao je Šuman.

Iako Zetra, Skenderija i Dom mladih ne ispunjavaju uslove velikih zvijezda, jedan od najuspješnijih muzičkih producenata u regionu Tomislav Kašljević ističe da Sarajevo i bez velike koncertne arene ima zanimljivih prostora za organiziranje koncerata koje je potrebno dotjerati i prilagoditi.

"Istina, Sarajevo nema Sava centar kao Beograd, Cankarjev dom kao Ljubljana ili Lisinski kao Zagreb, ali ima lijepe, stare dvorane koje bi se mogle srediti i doraditi. Međutim, mnoge to ne zanima i kada želite napraviti nešto, jednostavno ne postoji volja", rekao je Kašljević.

Sve u svemu, jedno je sigurno - multifunkcionalni prostori predviđeni za održavanje sportskih, kulturnih, poslovnih i zabavnih manifestacija neophodni su gradu za afirmisanje muzičke, kulturne i sportske scene. Takvom dvoranom bi glavni grad Bosne i Hercegovine dobio adekvatan prostor za održavanje brojnih događaja, a također bi se mogao očekivati dolazak velikih svjetskih imena iz oblasti umjetnosti, kulture i muzike.