{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Samo rad garantuje stvarnu slobodu žena

F
8.3.2011. u 13:56
0
13
Samo rad garantuje stvarnu slobodu žena
0
Država kao najviša demokratska institucija mora garantovati ista prava ženama i muškarcima. Rodna ravnopravnost je u centru društvenog napretka i ekonomskog prosperiteta, istaknuto je danas na svečanosti u Sarajevu, upriličenoj u povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, 8. marta, i 100. godišnjice ovog praznika.
Na skupu, koji su organizovali NATO-štab Sarajevo, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Agencija za rodnu ravnopravnost BiH, još jednom je istaknut značaj participacije žena u procesima donošenja odluka, političkom, javnom i kuturnom životu uopće, te posebno potreba za ostvarivanjem višeg nivoa zaposlenosti bh. žena.

"Rodna jednakost je u srži demokratije, mira i sigurnosti, kao i društevnog ekonomskog napretka", kazao je zamjenik komandanta NATO-štaba Sarajevo pukovnik John Olsen, obraćajući se sudionicima prigodnog skupa - predstavnicima državnih institucija, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija u BiH.

Podsjetio je na mandat NATO-štaba Sarajevo koji je zajedno s Ministarstvom odbrane i OSBiH angažovan na provođenju bh. akcijskog plana o rodnoj ravnopravnosti, a radi poboljšanja rodne ravnoteže i povećanju broja žena oficira, rukovodeći se načelima Rezolucije UN-a 1325 "Žene, mir i sigurnost".

Sudionike skupa pozdravio je zamjenik šefa misije Ambasade SAD-a u BiH Jonathan Moore, potcrtavajući važnost veće uključenosti žena u svim sferama života.

Podržao je dosadašnja nastojanja na tom planu te pozvao vlasti u BiH da se i nadalje angažiraju na poboljšanju položaja bh. žene, navodeći da su SAD u posljednjih pet godina donirale više od 10 miliona dolara za programe civilnog društva u oblasti unapređenja prava žena.

Na važnost dodatnog angažmana u pogledu jačanja statusa žene u društvenom kontekstu, ukazale su direktorica Agencije za rodnu ravnopravnost BiH Samra Filipović-Hadžiabdić i Mirjana Dinek, izvršna direktorica fondacije "Bosanskohercegovačka inicijativa žena".

Podsjetile su na obaveze koje proističu iz usvajanja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH i drugih akata i dokumenata, a u prvom redu iz domena rada, obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite.

BiH je, kako je rečeno, prva zemlja u regionu koja je usvojila Akcioni plan za implementaciju spomenute rezolucije UN-a 1325, kojom se promoviše uloga žena u oblasti jačanja mira, sigurnosti i stabilnosti.

Konstatovano je da pokazatelji svjedoče da od 1,3 milijarde siromašnih u svijetu, većinu čine žene, te naglašena potreba za prevazilaženje stanja u kojem je "feminiziranje siromaštva" postala globalna tendencija.

Prioritetnim označeno je pitanje zapošljavanja žena, uz ocjenu da samo rad može garantovati stvarnu slobodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: