Počela konferencija
0

Ravnopravnost spolova u ekonomskom razvoju

FENA
Kod žena u BiH ima dosta poduzetničkog duha i to trebaju iskoristiti da bi pomogle sebi, ali i državi BiH u prevazilaženju ekonomske krize. Mada žene u patrijarhalnom i tradicionalnom društvu kakvo je bh. društvo imaju manje prilika za pristup finansijskim sredstvima ne smijemo sebi dopustiti da ne koristimo dio potencijala koji imamo u ženama.

Kazala je ovo danas u Sarajevu direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović- Hadžiabdić na otvaranju dvodnevne konferencije pod nazivom "Ravnopravnost spolova u ekonomskom razvoju".

Cilj ove konferencije koju finansira i organizira USAID-Sida FIRMA projekt u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTKBiH) je podizanje svijesti o potrebi da žene i muškarci budu jednako uključeni u privatnom sektoru u BiH

Predstavnici vlasti, akademske zajednice i poslovne liderice i lideri raspravljat će o tome kako stvoriti povoljnije poslovno okruženje za žensko poduzetništvo BiH, ododatnim vještinama i znanjima koja bi omogućila snažnije učešće žena u privredi, poslovnim prilikama za žene i slično.

Ambasador Švedske u BiH Bosse Hedberg istaknuo je da se u drugim državama daje veliki prioritet jednakosti spolova i da je namjera ove konferencije da se to ostvari i u BiH.

  • Imajući u vidu činjenicu da žene čine polovinu svjetskog stanovništva, svakako da trebaju imati veću ulogu i u ekonomiji, kazao je ambasador.

Allan Reed, direktor USAID-a u BiH naglasio je da američka vlada vjeruje da jednakost , odnosno ravnopravna zastupljenost spolova u BiH može poboljšati ekonomski razvoj zemlje, što je veoma važan cilj za nju.

Dodao je da USAID više od 15 godina aktivno podržava sektor privatnih preduzeća u BiH i istaknuo da je trenutni procent učešća žena u ekonomiji BiH veoma nizak i da je od njih 51 posto radnosposobnih zaposleno svega 37 posto.