NATO i MO BiH
0

Radionica o rezoluciji UN-a o ženama, miru i sigurnosti

FENA
Sa radionice
Sa radionice
NATO štab Sarajevo, u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, organizira danas i sutra u Banjoj Vrućici (Teslić) radionicu pod nazivom "NATO i Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 1325".

Kako je saopćeno, učesnici dvodnevne radionice su predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH koji su se ovom prilikom bolje upoznali s ključnim odredbama UN Rezolucije 1325 o ženama, miru i sigurnosti, te o zadacima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH u primjeni nedavno usvojenog Gender akcionog plana.

Radionicu je otvorio pukovnik John Olsen, zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo, a o provedbi Gender akcionog plana govorio je Sead Muratović, pomoćnik ministra odbrane BiH za personal.

Po Muratovićevim riječima, Ministarstvo odbrane BiH u saradnji s Agencijom za ravnopravnost spolova i s nevladinim sektorom već uveliko radi na implementaciji Rezolucije 1325.

Rekao je da se radi na tome da se stvore jednaki uslovi i ravnopravan tretman žena i muškaraca u Oružanim snagama BiH, ali da u budućnosti predstoji još mnogo da se uradi, te se nada da će se broj žena značajno povećati kako u Oružanim snagama tako i u drugim važnim institucijama BiH.

Obilježavajući 10 godina od usvajanja Rezolucije UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti, NATO štab Sarajevo je ove godine organizirao nekoliko seminara na univerzitetima u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu i Mostaru, a u cilju informiranja i educiranja omladine o rodnoj perspektivi u BiH. Zatim je uslijedila radionica u Bijeljini za odabrane studente iz cijele BiH, a sada i radionica u Tesliću za predstavnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

  • Tokom radionice smo razgovarali o značaju rodne perspektive za Oružane snage u BiH. Veoma sam zadovoljan prisustvom, interesom i diskusijama koje smo imali u Tesliću, kao i svim seminarima i radionicama tokom ove jeseni, jer rodna jednakost je veoma važna tema za NATO, izjavio je pukovnik Olsen.

Akcioni plan za implementaciju UN Rezolucije 1325 usvojen je od Vijeća ministara BiH 27. jula 2010. godine čime je BiH postala prva država jugoistočne Evrope koja je izradila i usvojila ovaj Akcioni plan.

Značaj Rezolucije UN 1325 je u tome što poziva na povećanje zastupljenosti žena na svim nivoima odlučivanja, na povećanje učešća žena u odlučivanju pri rješavanju sukoba i u mirovnim procesima, ističe važnost uključivanja žena u sve mirovne operacije i mjere izgradnje mira, poziva na usvajanje rodne perspektive i mjera koje će osigurati zaštitu i poštivanje ljudskih prava žena i djevojaka.