{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Žene u oružanim snagama

S
22.10.2010. u 14:34
0
0
Žene u oružanim snagama
0
Žene u oružanim snagama
U organizaciji NATO štaba Sarajevo, u prostorijama Fakulteta političkih nauka u Sarajevu održan seminar pod nazivom "NATO i UN Rezolucija 1325/Žene u oružanim snagama". Seminar je organizovan s ciljem upoznavanja javnosti, a posebno mladih, sa ključnim odredbama UN Rezolucije 1325, o ženama, miru i sigurnosti, te njenoj primjeni u oružanim snagama zemalja NATO članica.
U svojstvu organizatora, seminar je otvorila Vanja Matić, voditeljica projekta rodne jednakosti, a o Rezoluciji 1325 i učešću žena u oružanim snagama govorili su dr. Anita Schjølset, viša savjetnica u programu rodne jednakosti na Defence College Norveška, Magnea Marinosdottir, UNIFEM (UN Woman), Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH, te pukovnik dr. John Olsen, šef Savjetodavnog tima NATO i zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo.

Seminaru su prisustvovali studenti i profesori sa fakulteta u Sarajevu, predstavnici političkih partija, omladinskih asocijacija i asocijacija žena političkih partija, nevladinih i međunarodnih organizacija, te predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti.

"Cilj ovog seminara je da promoviše ravnopravnost spolova, uključivanje rodne perspektive i rodne osviještenosti, obilježavajući 10 godina od usvajanja UN Rezolucije 1325 o ženama, miru i sigurnosti. Istakli smo važnost jednakih prava, šansi i odgovornosti u svim aspektima. Veoma sam zadovoljan sa današnjim prezentacijama i odzivom studenata. Imali smo odličnu raspravu o ovoj značajnoj temi i bilo mi je iznimno drago vidjeti da su mnogi pokazali veliki interes. NATO je uključen u promociju ravnopravnosti spolova više od 34 godine i seminari kao ovi nam pokazuju kako da se dokažemo i daju nam priliku da podijelimo svoja razmišljanja sa slijedećim generacijama donosilaca odluka", izjavio je pukovnik Olsen.


O UN Rezoluciji 1325

Rezolucija UN-a 1325 usvojena je od strane Vijeća sigurnosti UN-a 31.10.2000. godine, a njen značaj je u tome što poziva na povećanje zastupljenosti žena na svim nivoima odlučivanja, na povećanje učešća žena u odlučivanju pri rješavanju sukoba i u mirovnim procesima, ističe važnost uključivanja žena u sve mirovne operacije i mjere izgradnje mira, poziva na usvajanje rodne perspektive i mjera koje će osigurati zaštitu i poštivanje ljudskih prava žena i djevojaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: