Žene, mir i sigurnost
0

Deseta godišnjica Rezolucije Ujedinjenih naroda 1325

FENA
Podići razinu svijesti o obavezama
Podići razinu svijesti o obavezama
U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH danas će u Sarajevu biti upriličena promocija Rezolucije Ujedinjenih naroda 1325 "Žene, mir i sigurnost" povodom desetogodišnjice od njenog usvajanja.

Bit će prezentiran i Akcioni plan Bosne i Hercegovine za implementaciju ove rezolucije koji je Vijeće ministara BiH usvojilo u julu 2010. godine.

Kako je najavljeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, prisutnima bi se trebali obratiti ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i šef Misije Evropske policije u BiH (EUPM) Stefan Feller.

Prezentaciji će, kao komentatori, prisustvovati i zamjenica ministra odbrane Marina Pendeš, direktorica NGO "Žene ženama" Memnuna Zvizdić i predstavnica UNIFEM-a Magnea Marinosdottir.

Osnovni cilj ove inicijative jeste okupiti sva relevanta tijela, vladine i nevladine organizacije i međunarodne organizacije radi podizanja razine svijesti i znanja o obavezama koje Bosna i Hercegovina kao članica Ujedinjenih naroda treba ispuniti u kontekstu implementacije UNSCR 1325, s posebnim osvrtom na obaveze agencija za provođenje zakona u BiH.