{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Održan seminar "NATO i UN rezolucija 1325/Žene u oružanim snagama"

F
19.10.2010. u 17:36
0
0
Održan seminar "NATO i UN rezolucija 1325/Žene u oružanim snagama"
0
Održan seminar "NATO i UN rezolucija 1325/Žene u oružanim snagama"
Banja Luka
U organizaciji NATO štaba Sarajevo danas je na Fakultetu za bezbjednost i zaštitu u Banjoj Luci održan seminar pod nazivom "NATO i UN rezolucija 1325/ Žene u oružanim snagama".
Seminar je organizovan radi upoznavanja javnosti, posebno mladih ljudi, s ključnim odredbama UN-ove rezolucije 1325 o ženama, miru i sigurnosti te njenoj primjeni u oružanim snagama zemalja NATO članica.

Seminar je otvorila Vanja Matić, voditeljica projekta rodne jednakosti, a o rezoluciji 1325 i učešću žena u oružanim snagama govorili su dr. Anita Schjølset, viša savjetnica u programu rodne jednakosti na Defence Collegu Norveška, doc. dr. Slobodan Simić, major Oružanih snaga BiH, te pukovnik dr. John Olsen, šef Savjetodavnog tima NATO-a i zamjenik komandanta NATO štaba Sarajevo.

Seminaru su prisustvovali studenti i profesori s fakulteta u Banjoj Luci, predstavnici političkih partija, omladinskih asocijacija i asocijacija žena političkih partija, nevladinih i međunarodnih organizacija te predstavnici državne, entitetske i lokalne vlasti.

Seminar u Banjoj Luci je prvi u nizu seminara i radionica koje će NATO štab Sarajevo održati ove jeseni obilježavajući deset godina od usvajanja UN rezolucije 1325 o ženama, miru i sigurnosti.
Glavni cilj je ukazati na važnost ravnopravnosti spolova, bitnost uključivanja rodne perspektive i rodne osviještenosti.

Ravnopravnost spolova je NATO-ov program više od 34 godine.

Rezoluciju 1325 usvojilo je Vijeće sigurnosti UN-a 31. oktobra 2000. godine, a njen značaj je u tome da poziva na povećanje zastupljenosti žena na svim nivoima odlučivanja, na povećanje učešća žena u odlučivanju pri rješavanju sukoba i u mirovnim procesima, ističe važnost uključivanja žena u sve mirovne operacije i mjere izgradnje mira, poziva na usvajanje rodne perspektive i mjera koje će osigurati zaštitu i poštivanje ljudskih prava žena i djevojaka, saopćeno je iz NATO štaba Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: