Bh. genetičarka
182

Salihefendić: Britanski soj koronavirusa je odavno u BiH, detektirani slučaj je iz decembra

R. D.
Lana Salihefendić (Foto: T. S./Klix.ba)
Lana Salihefendić (Foto: T. S./Klix.ba)
Jučer je zvanično objavljeno da je u našoj zemlji detektiran britanski soj koronavirusa, kojim je bio zaražen jedan strani turista za vrijeme boravka u Sarajevu. Tom objavom opća borba protiv pandemije u našoj zemlji dobila je jednu novu, važnu epizodu.
Za nauku i naučnu zajednicu u našoj zemlji sekvenciranje linije B 1.1.7. tzv. "britanski soj" iznimno je važno iz više razloga, kaže za Klix.ba genetičarka Lana Salihefendić iz ALEA Genetičkog centra, koji zajedno s Veterinaskim fakultetom u Sarajevu kontinuirano rade na sekvenciranju SARS-CoV-2 virusa.

"Pokazali smo da imamo kadar, opremu, prostor i vještinu za najsofisticiranje molekularne genetičke analize. Moram napomenuti da je naš laboratorij sekvencirao vrlo rijetku liniju virusa oznake B 1. 258. 17, ali ta linija nije klinički značajna i ne mijenja samo ponašanje virusa. Sam 'S' protein, na kojem se nalazi mutacija koja karakteriše liniju B 1. 1. 7, nije ciljani dio SARS-CoV-2 virusa na kojem se vrši dijagnostika, odnosno real-time PCR testiranje, te navedena linija može biti detektovana prilikom dijagnostičkog testiranja", kaže ona.

Salihefendić ističe da je mladi turist koji je bio pozitivan na ovu liniju SARS-CoV-2 virusa, dijagnosticiran 25.12.2020. godine, te da je virus sekvenciran retroaktivno.

"To nam govori da je ova linija već jedno vrijeme prisutna u Bosni i Hercegovini, te bih ovim putem voljela izraziti ponos na bh. naučnike koji su uspjeli pronaći, sekvencirati i objaviti na svjetsku GISAID bazu podataka kako ovu B.1.1.7 liniju tako i sve ostale koje su dosad nađene u Bosni i Hercegovini", kaže nam ona.

U borbi protiv korone je aktuelna imunizacija kojoj se nadamo čim prije, dodala je ona te rekla kako ona i njene kolege konstantno vrše sekvenciranje virusa, što daje uvid u moguće nove varijante koje mogu biti od kliničkog značaja.

"Kolektivnom imunizacijom onemogućavamo kretanje virusa, samim tim njegovo širenje, te time onemogućavamo daljnje promjene u njegovom genomu. Trenutno ALEA Genetički centar u saradnji sa Burch univerzitetom u Sarajevu radi na istraživanju personaliziranog pristupa COVID-19 infekciji kroz analizu genetičke predispozicije pacijenata za diferencijalni imunološki odgovor. Nadamo se otkriću varijanti na ljudskim genima imuniteta te pronalasku najjefitinijeg načina njihove detekcije i personaliziranom pristupu pacijentu, koji će zdravstvenim radnicima pomoći prvi odabiru najispravnijeg kursa liječenja pacijenata", zaključuje Lana Salihefendić.