BiH
73

Safet Zec za Klix.ba: Ovo je velika pobjeda Sarajeva i njenih građana

Piše: L. Č.
Safet Zec (Foto: Klix.ba)
Safet Zec (Foto: Klix.ba)
Bh. slikar Safet Zec dobitnik je ovogodišnje pojedinačne Šestoaprilske nagrade čija je dodjela održana večeras, na dan Grada Sarajeva, 6. aprila u sarajevskoj Vijećnici.

Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva dodjeljuje se istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim područjima političkog i društvenog života. Nagrada se dodjeljuje bez obzira na godinu ostvarenja nagrađenog uspjeha, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unapređenju i razvitku grada Sarajeva.

"Osjećam se zbunjeno, ovo nije moja scena, moj prostor. Ali, naravno da svakog raduje jedno ovakvo priznanje, pogotovo kad ono dolazi od moga grada. Svu ljepotu uvećava činjenica da se ovo odvija u obnovljenoj Vijećnici, znajući kroz šta je sve prošla. Ovo je velika pobjeda građana i ovog grada", kazao je Safet Zec za Klix.ba na večerašnjoj ceremoniji dodjele nagrada u Vijećnici.

Prema riječima Ive Komšića, Safet Zec je jedan od naših najznačajnijih umjetnika koji je ostvario značajan doprinos afirmaciji grada Sarajeva u regiji i svijetu i ostavio neizbrisiv trag u bh. i evropskoj suvremenoj umjetnosti, te je na taj način svojevrsni ambasador Bosne i Hercegovine.

"Ovim činom je Safetu, Bosancu i Hercegovcu, bosanskom Mikelanđelu, odata velika čast, ali i ispunjen dječački likovni san da pripada velikoj plejadi umjetnika figurativnog slikarstva", riječi su Ive Komšića.