BiH
206

Sarajevo je postalo i opstalo: U Vijećnici dodijeljene nagrade herojima i borcima za ovaj grad

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, u Vijećnici je održana svečana sjednica Gradskog vijeća uz prigodan kulturno-muzički program i ceremoniju dodjele Šestoaprilske nagrade i drugih priznanja pojedincima i udruženjima za njihovo nesebično djelovanje i aktivizam kojim su pomogli glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Dan je ovo na koji se obilježava 70 godina od oslobođenja Sarajeva poslije Drugog svjetskog rata. Također, ovo je i prva svečana sjednica Vijeća grada Sarajeva koja se odvija u Vijećnici.

Na početku večerašnje ceremonije, Mješoviti kamerni hor Lola izveo Himnu Bosne i Hercegovine, nakon čega su prisutni mogli pogledati insert iz predstave "Vesela večer u Sarajevu" Dubravke Zrnčić-Kulenović koji su na sceni izveli glumci Sarajevskog ratnog teatra Maja Salkić, Sonja Goronja, Sead Pandur, Mehmed Porča, Sanjin Arnautović, u pratnji muzičkih izvođačica Anide Isanović, Dunje Kazić i Kaće Hadžifejzović.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Suljo Agić otvorio je svečanu sjednicu, nakon čega je minutom šutnje odata počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata koji su izgubili živote u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Ponosno i svečano je naše Sarajevo, pogotovo danas"

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je u svom obraćanju prisutnima naglasio kako je ovaj dan i praznik borbe nad fašizmom.

"Ponosno i svečano je naše Sarajevo, pogotovo danas. A baš poput grada Sarajeva koji danas slavi svoj dan, i gradska Vijećnica po čijim svodom smo se večeras okupili će za 14 dana obilježiti svoj 119. rođendan. Vijećnica je ponos i duša ovog grada i simbol duhovnog otpora Saralija protiv destrukcije, ubijanja i mržnje", istaknuo je Komšić.

Studenti glume akademije scenskih umjetnosti Sarajevo na sceni su izveli koreografiju "Otpor", koreografa Emira Fejzića, dok je tekst Abdulaha Sidrana "Planeta Sarajevo" govorio glumac Adnan Kreso u pratnji violončelistkinje Lucije Gregov.

Glavni dio večeri bila je dodjela priznanja koje Grad Sarajevo u 2015. godini uručuje pojedincima i udruženjima koji su svojim zalaganjem i radom zaslužili titule "heroja" grada Sarajeva.

"Sarajevo je, zahvaljujućoi svojim braniocima i stvaraocima izrastalo snažnije, plemenitije. Sarajevo je postalo i opstalo", poruka je sa ovogodišnje svečanosti na kojoj su dodjeljene kolektivna, grupna i pojedinačna nagrada Grada Sarajeva, kao i plakete i priznanja.

"Heroji grada Sarajeva"

Počasnim građanima Grada Sarajeva proglašeni su novinarka i književnica Florence Hartmann, te profesionalni političar iz Barcelone, Manel Vila Motllo.

Priznanje Plaketa Grada Sarajeva pripalo je Mustafi Hajrulahoviću Talijanu i Udruženju Sarajevo Taxi.

Kolektivna Šestoaprilska nagrada uručena je Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva. Grupna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodijeljena je Jimu Marshallu i Timothyju Timu Clancyju za širenje pozitivne slike o Sarajevu i BiH. Pojedinačna Šestoaprilska nagrada pripala je slikaru Safetu Zecu.

Na kraju večerašnjeg programa, Zlatan Fazlić Fazla je uz pratnju Admira Đulandžića i Ashara Kurtovića na gitarama, izveo pjesmu "Četiri mladića idu s Trebevića", a nakon toga, uz pratnju Mješovitog kamernog hora Lola Montenovu "Sarajevo ljubavi moja".