{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo je postalo i opstalo: U Vijećnici dodijeljene nagrade herojima i borcima za ovaj grad

6.4.2015. u 21:49
206
122
Sarajevo je postalo i opstalo: U Vijećnici dodijeljene nagrade herojima i borcima za ovaj grad
206
Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, u Vijećnici je održana svečana sjednica Gradskog vijeća uz prigodan kulturno-muzički program i ceremoniju dodjele Šestoaprilske nagrade i drugih priznanja pojedincima i udruženjima za njihovo nesebično djelovanje i aktivizam kojim su pomogli glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Dan je ovo na koji se obilježava 70 godina od oslobođenja Sarajeva poslije Drugog svjetskog rata. Također, ovo je i prva svečana sjednica Vijeća grada Sarajeva koja se odvija u Vijećnici.

Na početku večerašnje ceremonije, Mješoviti kamerni hor Lola izveo Himnu Bosne i Hercegovine, nakon čega su prisutni mogli pogledati insert iz predstave "Vesela večer u Sarajevu" Dubravke Zrnčić-Kulenović koji su na sceni izveli glumci Sarajevskog ratnog teatra Maja Salkić, Sonja Goronja, Sead Pandur, Mehmed Porča, Sanjin Arnautović, u pratnji muzičkih izvođačica Anide Isanović, Dunje Kazić i Kaće Hadžifejzović.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Suljo Agić otvorio je svečanu sjednicu, nakon čega je minutom šutnje odata počast poginulim borcima i civilnim žrtvama rata koji su izgubili živote u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

"Ponosno i svečano je naše Sarajevo, pogotovo danas"Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je u svom obraćanju prisutnima naglasio kako je ovaj dan i praznik borbe nad fašizmom.

"Ponosno i svečano je naše Sarajevo, pogotovo danas. A baš poput grada Sarajeva koji danas slavi svoj dan, i gradska Vijećnica po čijim svodom smo se večeras okupili će za 14 dana obilježiti svoj 119. rođendan. Vijećnica je ponos i duša ovog grada i simbol duhovnog otpora Saralija protiv destrukcije, ubijanja i mržnje", istaknuo je Komšić.

Studenti glume akademije scenskih umjetnosti Sarajevo na sceni su izveli koreografiju "Otpor", koreografa Emira Fejzića, dok je tekst Abdulaha Sidrana "Planeta Sarajevo" govorio glumac Adnan Kreso u pratnji violončelistkinje Lucije Gregov.

Glavni dio večeri bila je dodjela priznanja koje Grad Sarajevo u 2015. godini uručuje pojedincima i udruženjima koji su svojim zalaganjem i radom zaslužili titule "heroja" grada Sarajeva.

"Sarajevo je, zahvaljujućoi svojim braniocima i stvaraocima izrastalo snažnije, plemenitije. Sarajevo je postalo i opstalo", poruka je sa ovogodišnje svečanosti na kojoj su dodjeljene kolektivna, grupna i pojedinačna nagrada Grada Sarajeva, kao i plakete i priznanja.

"Heroji grada Sarajeva"Počasnim građanima Grada Sarajeva proglašeni su novinarka i književnica Florence Hartmann, te profesionalni političar iz Barcelone, Manel Vila Motllo.

Priznanje Plaketa Grada Sarajeva pripalo je Mustafi Hajrulahoviću Talijanu i Udruženju Sarajevo Taxi.

Kolektivna Šestoaprilska nagrada uručena je Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva. Grupna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodijeljena je Jimu Marshallu i Timothyju Timu Clancyju za širenje pozitivne slike o Sarajevu i BiH. Pojedinačna Šestoaprilska nagrada pripala je slikaru Safetu Zecu.

Na kraju večerašnjeg programa, Zlatan Fazlić Fazla je uz pratnju Admira Đulandžića i Ashara Kurtovića na gitarama, izveo pjesmu "Četiri mladića idu s Trebevića", a nakon toga, uz pratnju Mješovitog kamernog hora Lola Montenovu "Sarajevo ljubavi moja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: