{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradsko vijeće Sarajeva o dodjeli Šestoaprilskih nagrada

F
12.3.2015. u 08:08
0
11
Gradsko vijeće Sarajeva o dodjeli Šestoaprilskih nagrada
0
Gradsko vijeće Sarajeva o dodjeli Šestoaprilskih nagrada
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas će razmatrati Prijedlog odluke o dodjeli pojedinačne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" bh. slikaru Safetu Zecu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Naime, Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" dodjeljuje ovu nagradu pojedincima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu.

Safet Zec je jedan od najboljih bh. slikara. U Prijedlogu odluke se navodi da je snaga njegovog slikarstva njegova direktnost, iskrenost i insistiranje na humanizmu te emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, što ga svrstava u vrh likovnih stvaralaca.

Vijećnici će također razmatrati i Prijedlog odluke o dodjeli grupne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" Jimu Marshallu i Timothyju Timu Clancyju za zaštitu okoline.

Sarajevski fotograf Jim Marshall koji je rođen u Škotskoj i promotor bh. turizma i autor nekoliko knjiga o BiH Timothy Tim Clancy, koji je rođen u SAD-u, simboli su pozitivne promocije i poboljšanja imidža Sarajeva širom Evrope i svijeta. Njihovi nebrojeni projekti i aktivnosti doprinijeli su izgradnji percepcije Sarajeva kao otvorenog za sve kulture, rase i nacije.

Vijećnici će raspravljati i o Prijedlogu odluke o dodjeli kolektivne "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" koja bi trebala pripasti Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95. Ove godine se navršava dvadeset godina kontinuiranog djelovanja ovog udruženja, čiji su članovi slali u svijet poruke mira, pogubnosti rata i strašne boli nakon ubistva razigranog djeteta.

"Ne dozvoljavajući da vrijeme bude put zaborava i negiranja da su njihova djeca ikada i živjela, oni su dokumentovali monografiju "Zločini nad djecom Sarajeva u opsadi" i tako, čitaocima ove monografije, poslali poruke o uzaludnosti ratnih sukoba koje djeca ne počinju, a bivaju najviše žrtve rata", navodi se u Prijedlogu odluke.

Vijećnici će razmatrati i Prijedlog odluke o dodjeli priznanja "Plaketa Grada Sarajeva" Mustafi Hajrulahoviću Talijanu i Udruženju "Sarajevotaxi".

U Prijedlogu odluke se navodi da je Talijan "simbol i oličenje patriote, borca i branioca Sarajeva u patikama" te da je on bio prvi među prvima koji je "skakao po ulicama grada Sarajeva", okupljao pojedince i koji je formirao i bio na čelu i regionalnog štaba Teritorijalne odbrane Sarajevo u aprilu 1992. godine, a zatim i Prvog korpusa Armije RBiH koji je odbranio Sarajevo.

U Prijedlogu se također navodi da su se članovi Udruženja Sarajevotaxi" rado odazivali na humanitarne akcije, pružali pomoć sugrađanima i organizacijama kada je to bilo potrebno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: