BiH
673

Klix.ba saznaje: Timu Clancyju i Jimu Marshallu grupna Šestoaprilska nagrada

Piše: M. N.
Tim Clancy i Jim Marshall
Tim Clancy i Jim Marshall
Procedura kandidovanja za Šestoprilsku nagradu Grada Sarajeva završena, saznaje portal Klix.ba. Dobitnici priznanja bit će obznanjeni u ponedjeljak.

Danas je Fudbalski klub Sarajevo kandidovao Prvu šampionsku generaciju 1966/67. za Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, međutim, njihova kandidatura neće biti razmatrana, jer je poslana nakon zvaničnog roka.

Kako portal Klix.ba saznaje, dobitnici grupne Šestoaprilske nagrade su Jim Marshall i Tim Clancy, dok je u pojedinačnoj kategoriji izbor sužen na šest imena.

Tim Clancy je irsko-američkog porijekla, a već dvadeset godina živi i radi u Sarajevu. Tu je osnovao i svoju porodicu, te kaže kako je ovo njegov dom. Clancy je autor bloga The Bosnia Guy na kojem piše svoja iskustva i doživljaje Bosne i Hercegovine, te promoviše bh. turizam i ekologiju. Od prošle godine je državljanin BiH.

Jim Marshall došao je iz Škotske u Mostar u jesen 1994. godine. Planirao je ostati tri sedmice, a danas mu je Bosna i Hercegovina dom. U februaru 1995. godine je iz Mostara preselio u Sarajevo. Oženjen je bh. državljankom s kojom ima sina, a bavi se fotografijom.

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade, koji čini 13 članova, odlučio je da će se na listi kandidata za pojedinačna priznanja naći šest osoba.

U utrci za pojedinačnu nagradu ostali su slikar Safet Zec, profesor Esad Zgodić, glumica Vedrana Seksan, selektor bh. reprezentacije u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović, general Mustafa Hajrulahović Talijan (posthumno) i umjetnik Milomir Kovačević Strašni, saznaje Klix.ba.

Odbor je dao podršku kandidovanim za grupnu nagradu Jimu Marshallu i Timothyju Clancyju i s obzirom na to da su oni bili jedini kandidati za ovu kategoriju (grupna) odlučeno je da će im biti dodijeljena ova nagrada.

Za kolektivnu nagradu predloženi su Udruženje Sarajevotaxi, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Konačna odluka o pojedinačnoj i kolektivnoj nagradi bit će poznata u ponedjeljak nakon što se obavi drugi krug glasanja. Kada je u pitanju izbor za dodjelu pojedinačnih nagrada, članovi odbora glasat će tako što će pet bodova dati svom prvom favoritu, drugom tri boda i trećem jedan bod. Nakon zbrajanja bodova trebao bi biti poznat dobitnik.