{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka u ponedjeljak: U utrci za Šestoaprilsku nagradu Seksan, Talijan, Strašni...

11.2.2015. u 07:45
222
67
Odluka u ponedjeljak: U utrci za Šestoaprilsku nagradu Seksan, Talijan, Strašni...
222
Odluka u ponedjeljak: U utrci za Šestoaprilsku nagradu Seksan, Talijan, Strašni...
Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva dodjeljuje se istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim oblastima političkog i društvenog života. Dobitnici se tako nagrađuju za kontinuirani rad i izuzetna djela u različitim oblastima. Ovogodišnji kandidati su izuzetno kvalitetni i Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade pri Gradskom vijeću Grada Sarajeva neće imati lak zadatak.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Za pojedinačnu nagradu kandidovani su glumica Vedrana Seksan, umjetnik Milomir Kovačević Strašni, selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović, general Mustafa Hajrulahović Talijan (posthumno), bivša glavna medicinska sestra KCUS-a Suada Švrakić, te prof. dr. Esad Zgodić.

Vedranu Seksan kandidovala je Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH.

"Vedrana je pozorišna umjetnica raskošnog talenta i jake osobnosti. Karizmatična je i samosvjesna. Posljednje desetljeće redovno dolazi u Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH da bi pročitala knjigu osobama oštećenog vida. Humanim gestom, volonterskim radom i predivnim glasom obilježila je našu produkciju. Dosad je pročitala 41 knjigu (11.000 stranica teksta) i snimila 353 sata materijala, pohranjenog na CD-ovima za sve naše korisnike u BiH i van njenih granica", naveli su iz Biblioteke.

Umjetnička galerija BiH i Udruženje Urban iz Sarajeva kandidovali su poznatog bh. fotografa Milomira Kovačevića Strašnog. Kazali su da je on duboko vezan za Sarajevo i neosporan je i nezaobilazan svjedok njegovog postojanja od sredine 80-ih godina pa do danas. Kažu da se posebno ističe njegov rad tokom opsade Sarajeva, kada je izbliza pratio sve ono po čemu je Sarajevo poznato u cijelom svijetu. Iz dana u dan on sa svojim aparatom svjedoči o životu opkoljenog grada iznutra. Njegove fotografije se drastično razlikuju od fotografija stranih kolega. Dok su oni vrebali da na što bizarniji način uhvate smrt, on je bilježio život i otpor tom teškom vremenu. U tom haosu pokušavao je stvoriti, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto.

Gradonačelnik Ivo Komšić kandidovao je istaknutog bh. slikara i grafičara Safeta Zeca.

"Pored snage njegovog slikarstva, upravo Zecova direktnost, iskrenost, njegovo insistiranje na humanizmu, te njegova emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, svrstavaju ga u sami vrh likovnih stvaralaca, ne samo u regiji već širom Evrope. Kroz svoj umjetnički izričaj, Safet Zec je ostvario neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj i evropskoj suvremenoj umjetnosti, kao i ulogu svojevrsnog ambasadora Bosne i Hercegovine", navodi se u kandidaturi.

Mirza Hrustemović jedan je od osnivača bh. sjedeće odbojke koji godinama s klupe predvodi naše zlatne momke. Sa svih takmičenja vratili su se sa zlatnim medaljama i ponos su BiH.

Mustafa Hajrulahović Talijan bio je general Armije RBiH. Završio je Vojnu pomorsku akademiju u Splitu 1979. Napustio je JNA 1991. godine u činu kapetana korvete i pridružio se Armiji Republike Bosne i Hercegovine. Većinu rata je proveo kao komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, a kraj rata je dočekao u Glavnom štabu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Uživao je veliku popularnost među vojnicima Armije, ali i običnim narodom. Umro je od srčanog udara za vrijeme posjete majci u Njemačkoj 8. marta 1998. godine. Sahranjen je uz sve počasti u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Suada Švrakić je bivša glavna sestra Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koja je sada u penziji. Profesorica je pedagogije, a na Fakultetu zdravstvenih studija predavala je zdravstvenu njegu. Radnici su je posebno voljeli i ističu kako je bila vrijedna i osjećajna radnica koja je voljela pomagati drugima.

Prof. dr. Esad Zgodić redovni je profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na predmetima historija socijalne i političke misli u Bosni i Hercegovini, moderna politička misao u Bosni i Hercegovini i savremene teorije vlasti. Objavio je veliki broj knjiga i stručnih radova u raznim časopisima. Dobio je 2004. godine godišnju nagradu Poslovnog udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine za knjigu Bosanska politička misao, Austrougarsko doba. Knjigu Realpolitika i njeni protivnici Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, u okviru izdavačke produkcije nastavnika i saradnika Fakulteta, proglasio je najboljom knjigom za 2008. godinu. Fakultet političkih nauka Univerziteta u Sarajevu dodijelio mu je 2006. godine posebno priznanje za bogat naučnoistraživački rad.

Za kolektivnu nagradu predloženi su Udruženje Sarajevotaxi, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, te Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

Za dodjelu grupne nagrade predloženi su Jim Marshall i Timothy Clancy.

Jim Marshall došao je iz Škotske u Mostar u jesen 1994. godine. Planirao je ostati tri sedmice, a danas mu je Bosna i Hercegovina dom. U februaru 1995. godine je iz Mostara preselio u Sarajevo. Oženjen je bh. državljankom s kojom ima sina, a bavi se i fotografijom.

Timothy Clancy je promotor bh. turizma u svijetu, a dobio je državljanstvo BiH prošle godine.

Odbor za dodjelu Šestoaprilskih nagrada zasjeda u ponedjeljak, 16. febraura, kada bi trebalo biti saopćeno više infromacija o favoritima. Nagrada se dodjeljuje svake godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na dan oslobođenja Sarajeva, 6. aprila. Uz priznanje dobitnici dobijaju i po 7.000 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: