{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Gradonačelnikov prijedlog: Šestoaprilsku nagradu dodijeliti Safetu Zecu

22.1.2015. u 10:54
15
12
Gradonačelnikov prijedlog: Šestoaprilsku nagradu dodijeliti Safetu Zecu
15
Gradonačelnikov prijedlog: Šestoaprilsku nagradu dodijeliti Safetu Zecu
Gradonačelnik Ivo Komšić uputio je Odboru za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva prijedlog da se Safetu Zecu, istaknutom bh. slikaru i grafičaru, dodijeli Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2015. godini,
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Gradonačelnik je rekao da je predložio upravo Safeta Zeca zbog toga što je jedan od naših najznačajnijih umjetnika koji je ostvario značajan doprinos afirmaciji grada Sarajeva u regiji i svijetu.

Pored snage njegovog slikarstva, upravo Zecova direktnost, iskrenost, njegovo insistiranje na humanizmu, te njegova emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, svrstava ga u sami vrh likovnih stvaralaca, ne samo u regiji već širom Evrope.

Kroz svoj umjetnički izričaj, Safet Zec je ostvario neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj i evropskoj suvremenoj umjetnosti, kao i ulogu svojevrsnog ambasadora Bosne i Hercegovine.

Vezao se za lokalitete na kojima je stvarao i koji su bili njegova neiscrpna inspiracija, poput Počitelja i Srebrenice. Svakako - među njima, posebno mjesto zauzima i Sarajevo, kojem je najviše i dao.

Njegovo djelo "Skidanje Isusa s križa", predstavnici Isusovačkog reda proglasili su najboljim na konkursu koji su pokrenuli povodom 200. godišnjice Isusovačkog reda u Rimu. Predstavljanju njegovog djela u centralnoj rimskoj Isusovačkoj crkvi u kapeli Della Passione krajem septembra prošle godine, prisustvovao je i papa Franjo.

Tim činom je Safetu, Bosancu i Hercegovcu, bosanskom Mikelanđelu, odata velika čast ali i ispunjen dječački likovni san da pripada velikoj plejadi umjetnika figurativnog slikarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: