|

Gradonačelnikov prijedlog: Šestoaprilsku nagradu dodijeliti Safetu Zecu

Gradonačelnikov prijedlog: Šestoaprilsku nagradu dodijeliti Safetu Zecu
15
Klix.ba
22.1.2015. u 10:54
12
komentara
15

dijeljenja
Gradonačelnikov prijedlog: Šestoaprilsku nagradu dodijeliti Safetu Zecu
Gradonačelnik Ivo Komšić uputio je Odboru za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva prijedlog da se Safetu Zecu, istaknutom bh. slikaru i grafičaru, dodijeli Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2015. godini,
Gradonačelnik je rekao da je predložio upravo Safeta Zeca zbog toga što je jedan od naših najznačajnijih umjetnika koji je ostvario značajan doprinos afirmaciji grada Sarajeva u regiji i svijetu.

Pored snage njegovog slikarstva, upravo Zecova direktnost, iskrenost, njegovo insistiranje na humanizmu, te njegova emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, svrstava ga u sami vrh likovnih stvaralaca, ne samo u regiji već širom Evrope.

Kroz svoj umjetnički izričaj, Safet Zec je ostvario neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkoj i evropskoj suvremenoj umjetnosti, kao i ulogu svojevrsnog ambasadora Bosne i Hercegovine.

Vezao se za lokalitete na kojima je stvarao i koji su bili njegova neiscrpna inspiracija, poput Počitelja i Srebrenice. Svakako - među njima, posebno mjesto zauzima i Sarajevo, kojem je najviše i dao.

Njegovo djelo "Skidanje Isusa s križa", predstavnici Isusovačkog reda proglasili su najboljim na konkursu koji su pokrenuli povodom 200. godišnjice Isusovačkog reda u Rimu. Predstavljanju njegovog djela u centralnoj rimskoj Isusovačkoj crkvi u kapeli Della Passione krajem septembra prošle godine, prisustvovao je i papa Franjo.

Tim činom je Safetu, Bosancu i Hercegovcu, bosanskom Mikelanđelu, odata velika čast ali i ispunjen dječački likovni san da pripada velikoj plejadi umjetnika figurativnog slikarstva.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...