{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"SAD i Španija spremaju deklaraciju za BiH"

S
24.3.2010. u 21:39
0
36
"SAD i Španija spremaju deklaraciju za BiH"
0
"SAD i Španija spremaju deklaraciju za BiH"
Dragan Čović
Predstavnici američke administracije i španskog predsjedništva EU ovih dana vode razgovore sa liderima političkih stranaka u BiH o tekstu nove deklaracije o opredijeljenosti BiH za evroatlantske integracije, potvrdio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon posjete Madridu.
Čović je u srijedu u Madridu razgovarao sa španskim ministrom spoljnih poslova Miguelom Angelom Moratinosom.

"Nema nikakvog novog Butmira ili bilo čega sličnog. Radi se o jednoj deklaraciji", rekao je Čović za sutrašnje "Nezavisne novine" i dodao da će slične razgovore lideri BiH sa Moratinosom imati narednih dana.

Čović će u četvrtak sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom u Banjoj Luci razgovarati o ovome i dodao da misli da će imati "neka zajednička stajališta".

On je dodao da će se lideri BiH u drugoj sedmici aprila sastati sa predstavnicima američke administracije i španskog predsjedništva EU u Sarajevu i, ako zajednički tekst deklaracije bude usaglašen, obavezati se na njegovo provođenje nakon izbora u oktobru.

Čović je rekao da se u tekstu deklaracije pominje opredijeljenost BiH za evroatlantske integracije i put BiH u EU, te se govori o primjeni standarda EU i NATO.

"Nezavisnim" je iz diplomatskih izvora potvrđeno da zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg i Moratinos smatraju da BiH nije funkcionalna država i da to mora biti promijenjeno kroz proces ustavnih promjena.

"Teško je očekivati da to pitanje bude riješeno do predstojećih izbora jer nema političke volje, a niti vremena za tako ozbiljne zahvate", rekao je izvor "Nezavisnih".

Izvor objašnjava da će dolazak Steinberga i Moratinosa u BiH i njihovi sastanci sa političkim liderima poslužiti kao priprema za proces reformi Ustava, koji će uslijediti početkom naredne godine nakon što vlast bude formirana u skladu sa rezultatima izbora.

Diplomatski izvori naglašavaju da će u narednih mjesec ili dva, osim multilateralnih posjeta predstavnika međunarodne zajednice BiH, uslijediti i bilateralne posjete visokih funkcionera SAD, koji će svim političkim liderima u BiH jasno dati do znanja da SAD ostaju potpuno posvećene BiH i ne namjeravaju odustati od insistiranja na reformama koje će BiH učiniti članicom EU i NATO-a.

Većina političkih stranaka u BiH, koje su učestvovale u butmirskom procesu, podržava nastavak razgovora o promjeni Ustava, istovremeno izražavajući skepsu da je dogovor moguć prije predstojećih izbora u oktobru ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: