Christine Gallach
0

"Moguć je nastavak butmirskog procesa"

FENA
Christine Gallach
Christine Gallach
Evropska unija i SAD se zalažu za reforme u BiH, ali odlučujuće poteze moraju da vuku lokalni političari, a ako bude potrebno bit će organizovan i nastavak "butmirskog procesa", najavila je glasnogovornica španskog predsjedništva EU Christine Gallach.

"Ministar vanjskih poslova Španije Miguel Angel Moratinos namjerava da tokom posjete BiH lokalnim političkim liderima prenese jasnu poruku: on će ukazati na zalaganje EU kada je u pitanju stabilizacija i napredak BiH, ali će tražiti i napredak u procesu reformi u toj zemlji", rekla je Gallach za Deutsche Welle.

Dodala je da je takva poruka šefa diplomatije Španije, zemlje koja trenutno predsjedava EU, u skladu je s postojećom pozicijom evropske dvadesetsedmorice kada je BiH u pitanju.

"Sve inicijative i prijedlozi španskog predsjedništva u pogledu BiH ne predstavljaju ništa manje niti išta više u odnosu na poziciju EU, a to je da su BiH potrebne reforme. Potrebno je da lideri različitih političkih partija u BiH budu uključeni u ozbiljan proces reformi kako bi se realizovao evropski put BiH i proces njenog približavanja EU" rekla je Gallach.

Španski ministar Moratinos je početkom godine najavljivao i mogućnost nastavka "butmirskog procesa". Iz španskog predsjedništva EU poručuju da će do kraja juna, do kada traje predsjedavanje Španije, biti uloženi svi napori kako bi se napredovalo u reformama u BiH.

"Ako bude bilo potrebno da i nakon sarajevskog sastanka svi ponovo sjednu i razgovaraju, to će biti organizovano", rekla je ona.

"Nadamo se da će politički lideri u BiH uvidjeti da je ovo odlučujući trenutak, kao i da se ovakva prilika mora iskoristiti kako bi se još prije izbora konsolidovao proces reformi", dodala je Gallach.

Komentirajući činjenicu da je zajedno sa španskim ministrom u posjeti BiH i James Steinberg, zamjenik američkog državnog tajnika, Gallach navodi da EU i SAD zajedno rade na stabilizaciji, modernizaciji i boljem funkcionisanju BiH. Ona smatra kako je bitno da i lideri u BiH uvide važnost evropsko-američkog partnerstva.

"Zajednička posjeta Moratinosa i Steinberga je još jedan pokazatelj da Evropljani i Amerikanci vide budućnost BiH na isti način - u EU. Da bi se došlo do EU moramo, međutim, prethodno imati konsolidovane reforme. Na liderima u BiH je da donesu odluke. One ponekada mogu biti i teške, ali ovo nije trenutak da se razmišlja negativno, već da se bude velikodušan i da se gleda u budućnost", rekla je ona.

Steinnberg i Moratinos u utorak i srijedu u Sarajevu će razgovarati sa zvaničnicima BiH, liderima bh. političkih stranaka i visokim predstavnikom međunarodne zajednice Valentinom Inzkom o ustavnim reformama.