{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi pokušaj uvjeravanja bh. lidera u nužnost reformi

S
7.4.2010. u 08:04
0
4
Novi pokušaj uvjeravanja bh. lidera u nužnost reformi
0
Novi pokušaj uvjeravanja bh. lidera u nužnost reformi
Foto: AP
Predstavnici EU i SAD Miguel Moratinos i James Steinberg razgovarat će danas sa domaćim političkim liderima o načinima na koje EU i SAD mogu pomoći u stvaranju atmosfere dijaloga u BiH.
"Razgovarat ćemo uopšteno u vezi sa onim što se dešava u BiH i načinima na koji možemo pomoći u stvaranju atmosfere dijaloga u zemlji", najavio je u izjavi Srni ambasador Španije u BiH Alejandro Alvargonzales San Martin.

Prema najavi iz Ministarstva inostranih poslova Španije, zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg i šef španske diplomatije Miguel Moratinos tokom posjete BiH razgovarat će sa liderima političkih partija u BiH o neophodnim reformama kojim bi se promovisale čvršće veze BiH, EU i NATO saveza.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, koji će danas u Sarajevu razgovarati sa Moratinosom i Steinbergom, izjavio je ranije da ne očekuje ništa posebno, ali da će SNSD prisustvovati, jer ne bježi ni od jednog sastanka.

"Apsolutno ne očekujem ništa od tog skupa, jer smo mi svoj stav o Butmiru rekli i mislim da ustavne promjene nisu potrebne u BiH. One su dio političke ujdurme i političke galame iz Sarajeva i nekih međunarodnih predstavnika da modeliraju BiH kako oni hoće pod pričom o funkcionalnoj BiH", rekao je Dodik.

Lider PDP-a Mladen Ivanić potvrdio je da će danas u Sarajevu razgovarati sa Moratinosom i Steinbergom o nastavku reformi u BiH, iako smatra da će stranke iz Federacije BiH odbiti i ovaj pokušaj dogovora.

"Mislim da je to posao koji neće dovesti do rezultata. Ono što je za BiH bilo moguće je da se provede odluka Suda iz Strazbura, ali kolege iz Federacije to ne žele, oni traže više i zbog toga će morati da snose odgovornost za sav neuspjeh", rekao je Ivanić Srni.

Ni predsjednik SDA Sulejman Tihić nije optimista da će predstojeći sastanci političkih lidera iz BiH sa Steinbergom i Moratinosom dovesti do rješenja problema u BiH.

"Zahvaljujem na trudu koji pokazuju predstavnici Španije i SAD, ali nisam optimista", izjavio je Tihić Srni i podsjetio da je Predsjedništvo SDA već ranije zaključilo da deklaracija koju je iniciralo špansko predsjedavanje EU neće pomoći u rješavanju problema u BiH.

Lider Stranke za BiH Haris Silajdžić ponovio je, uoči sastanka sa predstavnicima EU i SAD, da je potrebno ukinuti entitetsko glasanje u parlamentu BiH da bi BiH "mogla krenuti dalje".

"Mišljenja sam da prije izbora u BiH treba nešto uraditi, posebno kada je riječ o blokadi koja postoji u parlamentu BiH. Entitetsko glasanje postalo je etničko, jer se ljudi nisu vratili kućama", izjavio je Silajdžić Srni.

Potpredsjednik SDP BiH Željko Komšić ne očekuje ništa spektakularno od najavljene posjete Moratinosa i Steinberga. "Ne znam da li Steinberg i Moratinos dolaze sa nečim novim u odnosu na ono što već znamo, a to je tzv. španska deklaracija, odnosno ne znam da li će Steinberg insistirati na nastavku butmirskog procesa", rekao je Komšić Srni.

Zamjenik predsjednika HDZ BiH Niko Lozančić izjavio je da će tokom predstojećeg susreta zvaničnika State Departmenta i EU sa predstavnicima političkih partija u Sarajevu biti riječi o političkim prilikama u BiH, a dio sastanka biće posvećen mogućnosti da se do izbora dođe do ustavnih promjena. " Taj susret neće biti ništa manje značajan nego što je to bio u Butmiru", rekao je Lozančić.

Zamjenik predsjednika HDZ-a 1990 Martin Raguž pozdravio je dolazak Moratinosa i Steinberga u Sarajevo na razgovor sa predstavnicima političkih stranaka u BiH.

Mediji su ranije spekulisali da će predstavnici SAD i EU liderima iz BiH punuditi "madridsku deklaraciju", kojom bi se obavezali na ubrzanje reformi i provođenje ustavnih promjena odmah nakon parlamentarnih izbora u oktobru.

Prema navodima medija, ukoliko bi bio postignut dogovor o predloženom tekstu, onda bi 19. ili 20. aprila taj dokument trebalo da bude potpisan u Španiji.

Ambasador SAD u Sarajevu Charles English ranije je najavio da će Moratinos i Steinberg nastojati da ubijede političke lidere da je pravi trenutak za reforme i da EU i SAD žele da BiH uspije na svom euroatlantskom putu, ali da ne mogu umjesto BiH napraviti neophodne korake.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: