Dvodnevna posjeta BiH
0

Steinberg i Moratinos u novom pokušaju pregovora sa bh. strankama

FENA
James Steinberg
James Steinberg
Zamjenik državnog sekretara Sjedinjenih Država James Steinberg boravit će danas i sutra u posjeti Bosni i Hercegovini.

Kako je rečeno Feni iz Ambasade Sjedinjenih Država u BiH, on će, zajedno sa španskim ministrom vanjskih poslova Miguelom Moratinosom, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom, imati sastanke sa članovima Predsjedništva BiH i s liderima vodećih političkih stranaka u BiH "da bi dali podršku i ohrabrenje za napredak na planu reformi neophodnih za evropske i euroatlantske integracije".

Također, planirano je da se Steinberg i Moratinos sastanu s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom.

Predstavnici političkih stranaka koji su danas dali izjave za Fenu bili su prilično suzdržani u očekivanjima od ove posjete.

Glasnogovornik Stranke demokratske akcije Salmir Kaplan je rekao da je stav ove stranke jasan: ona je uvijek za izmjene ustava i pritom smatra da se u taj proces trebaju uključiti Sjedinjene Države i Evropska unija na visokom nivou.

"Pozdravljamo predstojeću posjetu na visokom nivou. Međutim, Madridska deklaracija koju smo dobili prošle sedmice ne predstavlja ozbiljan pristup ovom više nego ozbiljnom problemu", rekao je Kaplan.

U najjačoj opozicionoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji BiH, kažu da očekuju jedan radni sastanak na kojem će se razgovarati o deklaraciji i aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

U SDP-u, međutim, ne vjeruju da će neko otvoriti priču o ustavnim promjenama, jer to nije realno u izbornoj godini, a i sama madridska deklaracija spominje ustavne promjene tek nakon oktobarskih izbora.

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH također očekuju da će se sa Steinbergom i Moratinosom razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, a da će dio sastanka biti posvećen mogućnosti da se do predstojećih općih izbora dođe do ustavnih promjena.

Glasnogovornik HDZBiH Mišo Relota je izjavio da su predstavnici Španije, kao zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, obavili razgovore s predsjednikom ove stranke Draganom Čovićem i predstavili mu nacrt Madridske deklaracije koja će sutra biti na stolu.

"HDZBiH nije zadovoljan razinom ponuđenih promjena. One su puno manje nego što su bile u butmirskom paketu. Imamo primjedbe na tu deklaraciju i mi ćemo ih predstaviti tijekom sutrašnjeg susreta", kazao je Relota.