Sabina Ćudić: Vlada KS se mora prestati igrati sa zdravljem djece i obustaviti nastavu

Klix.ba
22.12.2015. u 21:46
0
117
Sabina Ćudić: Vlada KS se mora prestati igrati sa zdravljem djece i obustaviti nastavu
0
Sabina Ćudić: Vlada KS se mora prestati igrati sa zdravljem djece i obustaviti nastavu
Naša stranka oglasila se saopćenjem povodom velikog zagađenja zraka u Kantonu Sarajevu u kojem zastupnica ove stranke u Skupštini KS Sabina Ćudić kritikuje Vladu zbog neodgovornog ponašanja prema djeci.
Ćudić je istakla kako je to što "Vlada KS odbija proglasiti vanredno stanje i pušta djecu da idu u školu i provode nedopustivo veliku količinu vremena na otvorenom (dolazak/odlazak u školu, veliki odmor, itd.), dokaz ogromne neozbiljnosti i neodgovornosti Vlade koja se neometano nastavlja voziti službenim vozilima, dodatno ispuštajući otrove koje djeca udišu na putu do škole".

"Ova Vlada se mora prestati igrati sa zdravljem djece. Situacija je takva da doktori apeluju na sve stanovnike da ne napuštaju svoje domove, jer je vazduh u toj mjeri pun otrovnih materija da nekoliko minuta na otvorenom uzrokuje glavobolju i poteškoće u disanju. Nikako drugačije se ne može, u tom kontekstu, tumačiti odluka Vlade da se ne proglasi vanredno stanje nego kao opasno igranje sa zdravljem djece. A ako nastave ignorisati problem, (nisu čak uradili ni analizu vazduha) onda će snositi odgovornost za čin svjesnog trovanja djece", kazala je Ćudić.

U saopćenju se dalje ističe kako, kao zastupnica u Skupštini KS i kao stanovnica Sarajeva, traži od Vlade da hitno obustavi nastavni proces u osnovnim i srednjim školama.

"Ne postoji ni najmanja šteta koju bi takav postupak napravio. Djeca mogu nadoknaditi izgubljene sate u sunčanim periodima, dok svako dalje prolongiranje takve odluke može nanijeti nenadoknadivu štetu", dodala je.

Navodi kako je direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo je objasnila da djeca koja ako su prva smjena, u ranim jutarnjim satima idu u školu, odnosno u kasnim večeranjim satima se vraćaju kući ako su druga smjena, predstavljaju populaciju koja je najpodložnija oštećenjima disajnih puteva.

"Ako Vlada hitno ne obustavi rad škola, onda svi roditelji trebaju samoinicijativno ostaviti djecu kod kuće, jer će ih samo tako moći spasiti od otrova u vazduhu koji im mogu dugoročno narušiti zdravlje, čak u toj mjeri da stvar ima generacijske posljedice. Jer na savjest Vlade i resornog ministarstva, kao odgovornih instanci za sprovođenje mjera protiv otrova u zraku, očito ne mozemo računati", zaključila je Ćudić, navodi se u saopćenju Naše stranke.


Komentari (117)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: